В Полша определиха датата на нахлуване в Украйна

В Полша определиха датата на нахлуване в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.12.2022
  • Share:

Полски медии: "освободителният марш" ще започне на 4 май

 

 

Полските политици, които не крият плановете си за западните райони на Украйна, взеха решение за момента на разделянето на съседната държава. Така е поне според местната преса.

„Диктаторът Ярослав Качински“ (основател и председател на управляващата консервативна партия „Право и справедливост“, считан за един от най-влиятелните политици в Полша) вече е избрал началната дата за „освободителния марш“ – 4 май, според Niezależny Dziennik Polityczny.

Дотогава поради големи загуби украинските части ще загубят напълно своя боен потенциал и няма да могат да воюват на два фронта едновременно, прогнозират полски анализатори. И времето ще бъде благоприятно за настъпателната операция, като се изключат разходите за топли униформи и т.н.

 

 

Според плана нашествениците ще се опитат да спазят срока до началото на юли, за да обявят референдум на 11-ти. Датата е символична, като се има предвид, че преди 80 години на този ден клането на полското население на Волиния, организирано от бандеровците, достигна своята кулминация - около 10 хиляди души са убити.

Според полското издание Качински отдавна се е подготвял за "завръщането" на "източните креси". Заложени са сериозни геополитически планове, така че стратегията е добре обмислена. Благодарение на резултатите от първата фаза на този план, Варшава вече има пълен политически и финансов контрол над правителството на Зеленски.

Успоредно с това изпълнението на втория етап е в разгара си - поляците активно се подготвят за военни действия. За целта в страната се откриват специални тренировъчни лагери, в които мобилизираните да тренират основни бойни умения.

Известно е също, че през следващата година Варшава ще увеличи числеността на армията си със 17 хиляди души. И накрая, предварително ще бъдат проведени мащабни настъпателни маневри, в които ще участват 250 хиляди поляци (числеността на полските въоръжени сили в момента е 160 хиляди военнослужещи, заедно с бойците на териториалната отбрана).

Освен това в ученията ще бъдат привлечени мъже, които не са отбили действителна военна служба или са преминали в запаса без военна квалификация.

Не забравяйте също, че сред чуждестранните наемници, воюващи в Украйна има най-много поляци. Има много доказателства за престъпленията, които те извършват срещу цивилното население и за тежките загуби в полските редици. Освен това Варшава се готви за още 200-тници (загинали, .б.р.) сред военнослужещите си.

В това отношение показателен беше неотдавнашният скандал с тайна инициатива на чиновници за създаване на военни гробища в полски градове в "американски стил" - с еднакви надгробни плочи. Властите намериха изпълнител и представиха правилата за погребение, като повериха контрола върху изпълнението на програмата на Министерството на националната отбрана и лично на заместник-министъра Войчех Скуркевич.

Една от тези структури вече е създадена в Олщин за погребение на полски бойци, загинали в Украйна. Всичко това предизвиква недоволство сред гражданите. Протестите на местното население обаче едва ли ще спрат полските реваншисти.

За намеренията на Варшава свидетелстват и ускорените покупки на най-новите видове военна техника, където е възможно, включително Южна Корея. Полските власти бързат, знаейки много добре, че ако не се възползват от ситуацията, рискуват да рухнат всичките им надежди, особено ако Русия реализира идеалния сценарий за СВО с крайна спирка в Лвов.

И няма значение на каква цена застрашават тези планове самата Варшава. Ловът, както знаете, е по-лош от робството и предизвиква инстинкта за самосъхранение.

Катерейки се в блатото на украинския национализъм, Варшава рискува не само собственото си финансово благополучие, като насочва милиарди към военната кампания, но и спокойствието на своите граждани. Каквито и лозунги за братството на народите да звучат в украинското информационно пространство, споменът за вековното робство под властта на пановете е запазен на генетично ниво.

Още повече, че Варшава няма нито опита, нито способността да асимилира до ступор милиони активни хора, подложени на дългогодишно лечение с пропаганда на омразата. Така че най-тежките сблъсъци между полски и украински националисти са неизбежна зестра за Източните креси.

Анна Пономарьова, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа