Тръмп, Банкман-Фрид и Мъск са чудовищата на американския капитализъм

Тръмп, Банкман-Фрид и Мъск са чудовищата на американския капитализъм
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.12.2022
  • Share:

Робърт Райх
Ако изминалата седмица ни даде някакъв урок, това е социалната цена на алчността. Капитализмът се основава на алчността, но също така и на парапетите – закони и норми – които пречат на алчността да стане толкова прекомерна, че да застраши системата като цяло.
И все пак парапетите не могат да издържат, когато алчността се превърне в определяща черта на една епоха, както е сега. Законите и нормите не отговарят за възможността да печелите милиарди, ако сте достатъчно безмилостни и безпринципни.
Данъчните декларации на Доналд Тръмп, току-що публикувани, разкриват, че той е направил фалшиви удръжки, за да намали данъчните си задължения до нула през 2020 г. Като цяло той отчете 60 милиона долара загуби по време на президентството си, като същевременно продължава да привлича големи пари.
Всеки друг президент след Никсън е публикувал данъчните си декларации. Тръмп каза на Америка, че не може, защото е в средата на одит на IRS. Но сега научаваме, че IRS така и не успял да одитира Тръмп през първите му две години на власт, въпреки че беше задължен да го направи от закон, който гласи, че „индивидуалните данъчни декларации за президента и вицепрезидента подлежат на задължителен преглед".
Разбира се, Тръмп вече е синоним на алчност и агресивно нарушаване на законите и нормите в преследване на пари и власт. Още по-лошо, когато президент на Съединените щати илюстрира – дори чества – тези черти, те проникват в обществото като подземна отрова.
Междувременно миналата седмица SEC обвини Сам Банкман-Фрайд в незаконно използване на клиентски пари от FTX от самото начало, за да финансира своята крипто империя. „От самото начало, противно на казаното на инвеститорите и търговските клиенти на FTX, Банкман-Фрайд, активно подкрепян от ответниците, непрекъснато отклоняваше средства на клиенти на FTХ и след това използваше тези средства, за да продължи да развива империята си, използвайки милиарди долари, за да направи неразкрити частни рискови инвестиции, политически дарения и покупки на недвижими имоти".
Ако обвинението издържи, това ще представлява една от най-големите измами в американската история. Доскоро Банкман-Фрайд беше смятан за капиталистически герой, чиято филантропия беше модел за амбициозни милиардери (той и неговият бизнес партньор също даряваха щедро на политици). Но подобно на IRS и Тръмп, SEC (комисията по ценни книжа и борси) не може да поправи социалните разходи, които Bankman-Fried отприщи – не само загуби за клиенти и инвеститори, но задълбочаващо се недоверие и цинизъм към системата като цяло, имплицитното предположение, че точно това е, което милиардерите правят, че начинът да се направи състояние е грубо да се пренебрегват нормите и законите и че само глупаците се грижат за общото благо.
Което ни отвежда до Илън Мъск, чиито маневри за отрязване и изгаряне в Twitter могат да накарат дори най-бесния капиталист да трепне. Те също повдигат въпроси относно другото начинание на Мъск, Tesla. Акциите на производителя на електрически превозни средства спаднаха с почти 9% в четвъртък, като анализаторите стават все по-загрижени за съдбата му. Не само, че Мъск пренебрегва производителя на автомобили, но той присвоява изпълнителен талант от Tesla, за да му помогне в Twitter. (Акциите на Tesla са намалели с над 64% от началото на годината.)
Мъск никога не е бил прекалено загрижен за законите и нормите (ще си спомните, че той поддържаше фабриката на Tesla във Фремонт, Калифорния, работеща по време на пандемията, дори когато властите за обществено здравеопазване му отказаха разрешение да го направи, което доведе до скок на Covid инфекции сред работниците ). За него всичко е свързано с налагането на огромната му воля върху другите.
Тръмп, Банкман-Фрайд и Мъск са чудовищата на американския капитализъм – колкото продукти на тази проклета епоха, толкова и допринасят за нея. За тях и за всички, които все още ги смятат за герои, няма морал в бизнеса или икономиката. Печалбите отиват при най-безмилостните. Принципите са за мацки.
Но при липса на морален кодекс алчността е обществена опасност. Нейната отрова не може да бъде ограничена от закони или приети норми. Всеки е принуден да се пази от следващата измама (или да направи още по-голяма измама). Законите се нарушават винаги, когато печалбите от нарушаването им надхвърлят наказанията (умножени по шансовете да бъдете хванати). Социалното доверие ерозира.
Адам Смит, така нареченият баща на съвременния капитализъм, никога не се е наричал икономист. Той нарича себе си „морален философ", ангажиран с откриването на характеристиките на доброто общество. Той смяташе, че най-добрата му книга е „Теорията на моралните чувства", където той твърди, че етичната основа на обществото се крие в състраданието към другите човешки същества. Предполага се, че Адам Смит би оплакал нарастващите неравенства, корупция и цинизъм, породени от модерния капитализъм и трима от неговите основни примери – Тръмп, Банкман-Фрайд и Мъск.

Станете почитател на Класа