Папата осъди гладните за власт и намекна за Украйна на Бъдни вечер

Папата осъди гладните за власт и намекна за Украйна на Бъдни вечер
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.12.2022
  • Share:

Папа Франциск предупреди в тържествената литургия на Бъдни вечер, че „нивото на алчност и глад за власт е такова, че някои искат да погълнат дори своите съседи", очевидно имайки предвид войната в Украйна.
Франциск, който празнува 10-ата Коледа от своя понтификат, ръководи тълпа от около 7000 души в базиликата Свети Петър след няколко години на ограничено присъствие поради Covid. Около 4000 други участваха отвън на площад Свети Петър в сравнително топлата нощ.
Както беше през последните няколко месеца, заболяване на коляното попречи на Франциск да стои прав за дълго време, делегирайки на кардинал да бъде главният пред олтара на най-голямата църква в християнския свят.
Седейки отстрани на олтара през по-голямата част от литургията, той говори за алчността и потреблението на различни нива, като помоли хората да погледнат отвъд консуматорството, което е опаковало празника, да преоткрият значението му и да си спомнят за онези, които страдат от война и бедност. „Мъжете и жените в нашия свят, в глада си за богатство и власт, поглъщат дори своите съседи, своите братя и сестри. Колко войни сме виждали! А на колко места дори и днес се отнасят с презрение към човешкото достойнство и свобода!" каза той, но не спомена конкретно Украйна в събота вечерта.
„Както винаги, основните жертви на тази човешка алчност са слабите и уязвимите. Мисля преди всичко за децата, погълнати от война, бедност и несправедливост", каза той.
Правейки паралел между младенеца Исус, роден в ясли, и днешната бедност, папата каза: „В яслите на отхвърляне и неудобство Бог присъства. Той идва там, защото там виждаме проблема на нашата човечност: безразличието, породено от алчния стремеж да притежаваме и консумираме".
По-рано този месец папата призова хората да харчат по-малко за коледни празненства и подаръци и да изпратят разликата на украинците, за да им помогнат да преживеят зимата.
В неделя той трябва да отправи своята благословия „Urbi et Orbi" (към града и света) от централния балкон на базиликата „Свети Петър" на десетките хиляди хора на площада отдолу.

Станете почитател на Класа