Хакери откраднаха имейл адреси на над 200 милиона потребители на Twitter

Хакери откраднаха имейл адреси на над 200 милиона потребители на Twitter
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    07.01.2023
  • Сподели:

Хакери откраднаха имейл адресите на повече от 200 милиона потребители на Twitter и ги публикуваха в онлайн хакерски форум, каза Алон Гал, съосновател на израелската фирма за мониторинг на киберсигурността Hudson Rock. „Пробивът за съжаление ще доведе до много хакване, целенасочен фишинг и doxxing", написа изследователят по сигурността в LinkedIn. Той го нарече „едно от най-значимите изтичания, които съм виждал".
Twitter не е коментирал доклада, който Гал публикува за първи път в социалните медии на 24 декември, нито е отговорил на запитвания за нарушението. Не беше ясно какви действия е предприел Twitter, ако има такива, за да разследва или коригира проблема. Екранни снимки от хакерския форум, където данните се появиха в сряда, се разпространяват онлайн.
Трой Хънт, създател на сайта за уведомяване за нарушения Have I Been Pwned, видя изтеклите данни и каза в Twitter, че „изглеждат почти така, както е описано".
Няма улики за самоличността или местоположението на хакера или хакерите зад пробива. Може и да се е случило още през 2021 г., което беше преди Илон Мъск да поеме собствеността върху компанията миналата година. Твърденията за размера и обхвата на пробива първоначално варираха с ранни акаунти през декември, според които 400 милиона имейл адреса и телефонни номера са били откраднати.
Голям пробив в Twitter може да заинтересува регулаторите от двете страни на Атлантика. Комисията за защита на данните в Ирландия, където Twitter има своето европейско седалище, и Федералната търговска комисия на САЩ наблюдават компанията, собственост на Илон Мъск, за спазване на европейските правила за защита на данните и съответно на САЩ.

Станете почитател на Класа