Сенатори призоваха Джо Байдън да не продава на Австралия „оскъдните“ ядрени подводници

Сенатори призоваха Джо Байдън да не продава на Австралия „оскъдните“ ядрени подводници
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    07.01.2023
  • Сподели:

Двама висши американски сенатори - сенаторът демократ Джак Рийд, председател на комисията по въоръжените сили в Сената на САЩ и бившият сенатор републиканец Джеймс Инхоф - са призовали президента Джо Байдън да не продава ядрени подводници на Австралия, предупреждавайки, че това ще намали националната сигурност на САЩ, тъй като плавателните съдове са „оскъдни". Това потвърждава, че САЩ са под натиск да не продават своите подводници, преди Австралия да успее да построи свои собствени като част от съюза Aukus – което означава, че може да минат десетилетия, преди Австралия да се сдобие с ядрени подводници.
Говорител на австралийския министър на отбраната, Ричард Марлс, омаловажи теча на информация, като каза „оптималният път Австралия да придобие ядрени подводници се оформя и остава да бъде направено съобщение през първата половина на тази година." Австралийското правителство трябва да обяви дали планира да закупи атомни подводници от САЩ или от Обединеното кралство до март.
Рийд и Инхоф написаха „През последната година станахме по-загрижени за състоянието на промишлената база за подводници на САЩ. Ние вярваме, че настоящите условия изискват трезва оценка на фактите, за да се избегне стресът върху американската подводна индустриална база до точката на пречупване. Загрижени сме, че това, което първоначално беше рекламирано като възможност за подкрепа на Австралия и Обединеното кралство и изграждане на дългосрочни конкурентни предимства за САЩ и техните тихоокеански съюзници, може да се превърне в игра с нулева сума за оскъдните, високо напреднали американски подводници от клас Вирджиния. Призоваваме ви на преговорите за Aukus да възприемете подхода „недей вреди" и да гарантирате, че суверенните способности за национална сигурност на САЩ няма да бъдат намалени, докато работим за изграждането на това стратегическо партньорство с Австралия и Обединеното кралство през следващите десетилетия."
„Не се заблуждавайте, ние признаваме стратегическата стойност на това да имаме един от най-близките ни съюзници, управляващ ядрен флот от световна класа, което би могло да осигури управлението на дългосрочната конкуренция с все по-милитаристичен Китай".
През септември 2021 г. Австралия разтрогна договор с Франция за конвенционални подводници на стойност 90 милиарда долара, за да придобие вместо това технология за ядрени подводници от САЩ или Обединеното кралство като част от новия съюз Aukus.

Станете почитател на Класа