Призив към републиканците да ограничат помощта за Украйна: Там не са големите интереси на САЩ

Призив към републиканците да ограничат помощта за Украйна: Там не са големите интереси на САЩ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.01.2023
  • Сподели:

Освен това способността на САЩ да подкрепят Украйна постепенно намалява. Пентагонът вече изпитва сериозен недостиг на трудни за замяна боеприпаси като ракетите Javelin и Stinger.

 

 

Руско-украинският конфликт скоро ще започне втората си година и краят му не се вижда.

В тази връзка новата Камара на представителите на САЩ с републиканско мнозинство е изправена пред две възможности какво да прави по-нататък.

Това пише в авторски анализ, публикуван в Newsweek.

Ето каква теза развива той:

Първо, републиканците могат да продължат да подкрепят политиките на администрацията на Байдън, като предоставят големи количества помощ и по същество подчиняват американските интереси на украинското правителство, което се стреми да въвлече САЩ във война с Русия.

Като алтернатива републиканците биха могли да начертаят нов курс, който взема предвид както суровата реалност на конфликта, така и способността на Америка да подкрепя Украйна.

Първият вариант би бил лоша услуга за американския народ и обида за републиканския електорат, който все повече се страхува, че подкрепата за Украйна ще стане неограничена.

Камарата на представителите трябва да използва бюджетните кредити и конституционно делегираните правомощия за надзор, за да коригира американския курс в Украйна.

Трябва да се следва по-реалистична политика: да се признае, че там не са заложени големи интереси на САЩ и да се даде приоритет на по-неотложните нужди в страната и в чужбина. Не можете да залагате бъдещето на Америка на потенциален ядрен конфликт за това кой контролира Донбас и Крим - два региона, които са преминавали от една страна в друга повече от веднъж.

Сегашното статукво е нестабилно. Към днешна дата битката се е превърнала в конфликт на изтощение, в който нито една от страните не постига решителна победа.

Въпреки че Русия е очевидно неспособна да завладее цяла Украйна, също толкова малко вероятно е Киев да може напълно да изтласка руските войски от Донбас или Крим без засилена западна подкрепа, а тази подкрепа от своя страна крие риск от ядрена ескалация.

Освен това способността на САЩ да подкрепят Украйна постепенно намалява. Пентагонът вече изпитва сериозен недостиг на трудни за замяна боеприпаси като ракетите Javelin и Stinger.

Дори планираното увеличение на производството на американски боеприпаси през следващите няколко години нито ще попълни изчерпаните запаси, нито ще поддържа текущите нива на потребление.

Междувременно около 19 милиарда долара доставки на оръжия от САЩ за Тайван са просрочени, отчасти защото Украйна засенчи много по-важния театър на операции в Източна Азия.

Като се има предвид сегашният натиск върху военнопромишлената база на САЩ, републиканците няма да могат добросъвестно да продължат масираните доставки на оръжия за Украйна, особено ако същевременно обявят Китай за най-голямото геополитическо предизвикателство.

Финансовите разходи на САЩ също нарастват. Към края на 2022 г. общата сума, отпусната от Конгреса в подкрепа на Украйна, надхвърли 110 милиарда долара. Това е повече от годишните бюджети на Държавния департамент, Министерството на правосъдието и търговията и Морската пехота на САЩ.

В допълнение, кумулативната помощ на САЩ за Украйна вече е по-голяма от повечето други страни, взети заедно. Но този списък включва и богати европейски държави, които десетилетия наред се крият безплатно под американския военен "чадър".

Да се обявят тези разходи за "скромни" с рекордна инфлация и държавен дълг от 31 трилиона долара означава да се плюе в лицето на американските данъкоплатци.

Следователно има спешна нужда от промяна в политиката на САЩ. Първо, всяка помощ за Украйна трябва внимателно да се отчете. Съществува реален риск американските оръжия и пари да попаднат в неподходящи ръце.

Законопроект за одит на съществуващи програми за помощ за Украйна - инициатива на републиканката от Грузия Марджъри Тейлър Грийн - получи единодушна подкрепа от комисията по външни работи на Камарата на представителите.

Този закон трябва незабавно да бъде върнат отново и приет от новия Конгрес. Основната власт на Камарата на представителите е така наречената "мощност на чантата".

При вече похарчени много пари и ограничените интереси на Америка, Камарата на представителите трябва да внимава с отпускането на допълнителни средства за подкрепа на Украйна.

Ако Конгресът наистина трябва да приеме друг пакет от помощи, той трябва да бъде при ясни условия. По този начин всички бъдещи разпределения трябва да насърчат Европа да поеме водеща роля, да разшири подкрепата за Украйна и да осигури собствения си двор.

И нито един бъдещ пакет от помощ на САЩ не трябва да надхвърля този на нашите европейски партньори. Освен това Камарата на представителите не трябва да финансира постоянното разполагане на все повече и повече американски войски в Европа заради руската инвазия (бел. ред. - не изглежда да се случва това, напротив: САЩ докара 1250 танка и БТР в Европа (ВИДЕО).

Като се има предвид лошото представяне на конвенционалните сили на Москва в Украйна, Европа е способна в рамките на силите си да сдържа Русия сама и не са необходими допълнителни американски войски за осигуряване на континента (и може би не е било необходимо и предишното ниво на присъствие на САЩ).

Камарата на представителите трябва да забрани доставката на оскъдни оръжия и боеприпаси, необходими в по-важни театри на война - или такива, които са заредени с ескалация.

По-специално Камарата на представителите трябва да блокира доставката на допълнителни батареи ракети Patriot, тъй като тези системи са скъпи, трудни за подмяна и ще бъдат необходими другаде.

Слугите на народа не трябва да подчиняват американските интереси и безопасността на американските граждани на чужди правителства, решени да въвлекат Съединените щати във войните си на всяка цена.

Въпреки ужасите на неморалната руска офанзива, Украйна не трябва да бъде изключение. С мнозинство в новата Камара на представителите републиканците получиха възможност да променят фундаментално политиката на САЩ по отношение на Украйна, така че да се даде приоритет на самата Америка.

Ако не го използва, несъстоятелната политика, която прави Америка по-малко сигурна и изпълнена с голяма война, ще продължи. Actualno.com припомня, че всъщност републиканците показаха, че са мнозинство в Камарата на представителите на Конгреса чак след 4-дневни мъки - при избора на председател, което показва колко крехко е всъщност това мнозинство.

Една от причините е именно защото републиканският лидер Кевин Маккарти иска много голямо затягане на помощта за Украйна, с което не са съгласни немалко негови колеги-конгресмени - достатъчно, за да се окаже, че по ключови въпроси те може да дадат инициативата на демократите.

Автори: Дан Колдуел е вицепрезидент по външните работи на Stand Together и ветеран от войната в Ирак. Д-р Сумантра Майтра е старши сътрудник в American Renewal Center и асоцииран сътрудник в Кралското историческо дружество.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа