Модна пародия в Берлин предизвика хаос, Adidas отрича да е замесена

Модна пародия в Берлин предизвика хаос, Adidas отрича да е замесена
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.01.2023
  • Share:

Фалшиво представяне на седмицата на модата в Берлин предизвика объркване в света на модата. Adidas трябваше да отрече, че е назначил бивш лидер на камбоджански профсъюз за свой нов съ-изпълнителен директор и че е пуснал колекция от облекла в стил Derelicte, носени предварително от фабрични работници.
Фалшиво прессъобщение, написано от дуото активисти за културно заглушаване The Yes Men и изпратено до модни блогъри от фалшив имейл адрес на Adidas, обяви „революционен план" на германската компания за спортно облекло, предназначен да „притежава реалността" на условията на труд в фабрики в Югоизточна Азия, където се произвеждат много от дрехите му. Вай Нак Фоан беше обявена за бъдещ съ-изпълнителен директор заедно с Бйорн Гулден, бивш изпълнителен директор на Puma, който пое поста на Adidas в началото на тази година.
Новата посока за компанията трябваше уж да бъде подчертана от нова продуктова гама „realitywear", за която се предполага, че е курирана от рапъра Фарел Уилямс, състояща се от „внимателно износени дрехи, преработени от дрехи, носени без прекъсване в продължение на шест месеца от камбоджански работници, на които се дължат заплати, удържани по време на пандемията".
На фалшиво събитие за представяне в центъра на Берлин, натъртени и окървавени модели се разходиха по модния подиум в облекла „realitywear" пред публика, която изглежда прие колекцията за истинска. Чифт чехли Adidas с шипове, преминаващи през подметките, бяха представени в стъклена клетка, като пример за новия дух на компанията.
До обяд Adidas отрече да стои зад лансирането. „Това съобщение не е от Adidas и не е истинско", каза говорител.
Дотогава прессъобщението беше прието от няколко уебсайта за модни новини и блогъри. „Adidas изглежда се е поучил от минали грешки и изглежда се интересува от сериозна корекция на курса си", пише новинарският портал FashionUnited в статия, която по-късно бе премахната.
Друг доклад на новинарския агрегатор на MSN, представи новата гама като „Adidas, който се опитва да се поправи, след като е бил принуден да прекрати сътрудничеството си с Кание Уест".
Миналото лято имаше синдикални действия във фабриките доставчици на Adidas в Камбоджа, където профсъюзите казаха, че има увеличение на целенасочените уволнения на синдикални лидери по време на пандемията Covid. Групи за натиск твърдят, че на над 30 000 работници в осем фабрики, които произвеждат облекло Adidas в Камбоджа, се дължат 11,7 милиона долара.

Станете почитател на Класа