Риши Сунак блокира шотландското джендер законодателство

Риши Сунак блокира шотландското джендер законодателство
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.01.2023
  • Share:

Правителството на Риши Сунак блокира законодателство, прието от шотландския парламент, което би направило Шотландия първата в Обединеното кралство, която въвежда система за самоидентификация за хора, искащи да сменят пола си. Министър Алистър Джак обяви, че ще използва раздел 35 от Закона за Шотландия от 1998 г. за първи път, за да спре законопроекта за признаване на пола след преглед от адвокати на правителството на Обединеното кралство. „Транссексуалните хора, които преминават през процеса на промяна на законния си пол, заслужават нашето уважение, подкрепа и разбиране. Днешното ми решение е относно последиците от законодателството за действието на защитата на равенството в цяла Великобритания", заяви той.
Решението на Уестминстър да използва „ядрената опция" за блокиране на законопроекта, за да не получи кралско одобрение, представлява значителна ескалация на напрежението около въпроса и ще разгневи поддръжниците на промените и националистите.
Британските министри, които се срещнаха в Уестминстър в понеделник, за да обмислят как да подходят към законодателството, са загрижени, че законопроектът ще има „неблагоприятно въздействие" върху общобритански закон за равенството. Източници казаха, че блокирането ще защити споразумението за децентрализация и отрекоха твърденията, че се опитват да разпалят напрежението като част от културна война.
Въпреки това Никола Стърджън каза, че „няма никакви основания" правителството на Обединеното кралство да блокира законодателството, твърдейки, че то не засяга действието на Закона за равенството. Първият министър на Шотландия каза, че нейното правителство вероятно ще повдигне правно предизвикателство в отговор, като каза, че „използването на раздел 35 ще създаде наистина много, много хлъзгав наклон и ще насърчи правителството на Обединеното кралство да направи същото в други области".
След това тя написа в Туитър: „Това е пълна фронтална атака срещу нашия демократично избран шотландски парламент и неговата способност да взема свои собствени решения по прехвърлени въпроси. @scotgov ще защити законодателството и ще се застъпи за парламента на Шотландия. Ако това Уестминстърско вето успее, то ще бъде първото от многото."
Законодателството цели да улесни транссексуалните хора да получат официални сертификати за признаване на пола, включително чрез намаляване на времето за чакане, премахване на необходимостта от медицинска диагноза и намаляване на минималната възраст от 18 на 16 години.

Станете почитател на Класа