План за премахване на празник за финансиране на отбраната вбеси датчаните

План за премахване на празник за финансиране на отбраната вбеси датчаните
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.01.2023
  • Share:

Ляво-дясната правителствена коалиция, която е на власт от декември и водена от социалдемократическия премиер Мете Фредериксен, планира да отмени религиозния празник, известен като Голям молитвен ден, отбелязван от 17 век. Първоначално въведен като ден за молитва, пост и покаяние, той се пада на четвъртия петък след Великден и е обичайна дата за потвърждения.
Планът на датското правителство да премахне официален празник, за да подпомогне финансирането на бюджета за отбрана на фона на войната в Украйна, излага на риск ценения социален модел на Дания, предупреди най-голямата синдикална конфедерация в страната. „Това е голяма заплаха за датския модел", каза Лизет Рисгаард, ръководител на конфедерацията FH, която има 1,3 милиона членове в страна с 5,9 милиона жители.
Но правителството иска да се отърве от официалния празник и да използва парите, за да повиши бюджета за отбрана до целта на НАТО от 2% от БВП до 2030 г., вместо 2033 г., както беше планирано по-рано. Правителството казва, че ускореният календар е необходим поради нахлуването на Русия в Украйна. Очаква се този ход да осигури допълнителни 3 милиарда крони в държавната хазна.
Отменената ваканция ще доведе до допълнителни 7,4 часа труд на работник, според правителството. „Не мисля, че е проблем да трябва да работиш един допълнителен ден. Изправени сме пред огромни разходи за отбрана и сигурност, здравеопазване, психиатрия и зелен преход", каза Фредериксен, представяйки програмата на новото правителство пред парламента.
Датчаните ще трябва да работят допълнителен ден, който ще бъде платен от работодателите. Но официалният празник и заплатите, изплащани на тези, които работят този ден, и тези, които си вземат почивен ден, вече са залегнали в свещените колективни трудови договори на Дания.
Неотдавнашно проучване на Epinion показа, че огромен брой датчани се противопоставят на този ход, който не беше споменат по време на предизборната кампания миналата есен. Само 17% подкрепиха плана, докато 75% бяха против. Лутеранската църква и организации, представляващи военните служители, също протестираха срещу този ход. „Ядосан съм, че използват военните по този начин, като казват, че парите от официалния празник ще отидат за увеличаване на военния бюджет", каза ръководителят на основния синдикат, представляващ военния персонал, Йеспер Корсгаард Хансен.
За датчаните има усещане за дежавю. Преди десет години едно социалдемократическо правителство се опита да премахне същия официален празник, но се отказа на фона на национално недоволство.

Станете почитател на Класа