Китай: Covid вълната е преминала своя връх

Китай: Covid вълната е преминала своя връх
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.01.2023
  • Share:

Китайските здравни власти заявиха, че вълната на Covid е преминала своя пик, с бърз спад както на тежките случаи, така и на смъртните случаи в болниците, но експертите остават предпазливи към официалните данни на правителството.
Според Китайския център за контрол на заболяванията (CDC), броят на критично болни пациенти в болница е достигнал своя връх през първата седмица на януари, след което бързо е намалял с повече от 70%. Броят на смъртните случаи също достигна най-високото си ниво тази седмица, се казва в данните.
Професор Чи Чун-хуей, директор на Центъра за глобално здравеопазване в Орегонския университет, каза, че местните власти са били стимулирани – чрез наказания и награди – да занижават данните за инфекциите по време на политиката за нулев Covid. След като тази политика изчезна, те бяха стимулирани да преувеличават нивата на заразяване и да не докладват смъртни случаи.
Случаите на Covid обхванаха Китай през последните месеци, като ескалираха бързо, след като правителството внезапно прекрати политиката си за нулев Covid в началото на декември 2022 г. Миналата седмица високопоставен здравен служител каза, че 80% от хората са били заразени в тази вълна, въпреки че не е ясно откъде идват цифрите.
Според данните на 5 януари в китайските болници е имало 128 000 критично болни Covid пациенти, най-високият брой, достигнат по време на тази вълна. Пикът в болниците е достигнал почти 10 000 нови критично болни случая на ден от 27 декември до 3 януари.
Броят на смъртните случаи в болниците достигна най-високата си точка на 4 януари с регистрирани 4273, преди да падне със 79% до 23 януари до 896.
CDC съобщи, че броят на посещенията в клиниките за лечение на треска е достигнал своя връх от 2,867 милиона на 23 декември, преди да падне с 96,2% до 110 000 на 23 януари. Подобен спад се наблюдава при посещенията в селските клиники, с пикове около същата дата, се казва в съобщението.
Данните, публикувани в сряда, се основават предимно на болнични пациенти, давайки известна представа за тежестта на епидемията, но външни здравни експерти и наблюдатели предупредиха, че те показват само една част от истинския брой.
Китайската вълна от инфекции удари първо големите градове и има опасения, че пътуването за лунната нова година ще разпространи инфекциите в регионите. Докладването от вътрешността на Китай вече установи очевидно високи нива на заразяване и смъртни случаи, които изглежда надхвърлят официалните доклади.
С края на нулевия Covid ограниченията за пътуване, масовите тестове, задължителната карантина и други мерки бяха отменени или премахнати изцяло. Системите за събиране на данни бързо изостанаха далеч от реалността на място, с по-малко от 60 смъртни случая, официално регистрирани през първите няколко седмици, докато властите не актуализираха начина, по който се приписват смъртните случаи.
CDC признава, че PCR тестването не е в крак с инфекциите. Ежедневните тестове са спаднали до 280 000, от 150 милиона на 9 декември и 7,54 милиона на 1 януари. Някои провинции са въвели системи за събиране на резултатите от жителите или позволяват на жителите да се самоотчитат, но цифрите са засегнати от желанието на жителите да тестват.

Станете почитател на Класа