Критичен изборен тест в Чехия

Критичен изборен тест в Чехия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.01.2023
  • Share:

Бившият чешки премиер Андрей Бабиш е изправен пред потенциално решаваща кариера този уикенд, когато гласоподавателите произнесат присъдата си на президентски избори, които според социологическите проучвания той може да загуби тежко.
Борбеният Бабиш, който заедно със своя съюзник, отиващия си президент Милош Земан, доминираше политиката на страната през последното десетилетие, се изправя срещу наградения военен, Петр Павел – пенсиониран генерал и бивш заместник-командващ на НАТО – в директен балотаж, който много наблюдатели смятат за ключов за бъдещето на чешката демокрация.
61-годишният Павел, бивш началник на генералния щаб на армията, зае държавническа поза в съответствие с обета му да възстанови достойнството на политическа длъжност, която много чехи смятат за опетнена от провокативните лудории на Земан. Поддръжниците на Павел в контраст се позоваха на духа на покойния Вацлав Хавел, драматург и бивш дисидент, който стана първият посткомунистически президент на Чехословакия след Кадифената революция от 1989 г.
Проучванията на общественото мнение показват, че посланието на Павел е резониращо. Две чешки социологически агенции, Median и Stem, показаха, че Павел води с около 58% на 42%. Това е много по-голяма разлика, отколкото в първия тур преди две седмици, когато Бабиш завърши точно зад Павел, въпреки че нито един от кандидатите не спечели необходимото мнозинство от подадените гласове, за да избегне балотаж. Павел също показа впечатление за подкрепата на народа, като организира масови митинги в Бърно и Острава, двата най-големи чешки града извън столицата Прага.
В отговор Бабиш прибягна до атака без задръжки, рисувайки Павел като войнолюбец, решен да въвлече Чешката република в конфликт на страната на Украйна в битката й срещу Русия – тактика, заклеймена от критиците като дезинформация – докато представя себе си като жертва на смъртни заплахи и клевети. Ден след поражението си в първия рунд, Бабиш – магнат милиардер, който притежава многоиндустриална бизнес империя – се прицели във военните акредитиви на Павел с билборд с лозунга: „Няма да въвлека Чешката република във война: аз съм дипломат, а не войник".
Това беше последвано от анонимно текстово съобщение, уж от кампанията на Павел, което благодари на гласоподавателите за подкрепата им в първия тур и ги инструктира да „се явят в най-близкия клон на въоръжените сили, където ще получите необходимото оръжие за мобилизация в Украйна".
Текстовете предизвикаха полицейско разследване, тъй като Павел обвини за мръсните трикове и посочи с пръст привържениците на Бабиш. Павел също се оплака от видеозаписи, циркулиращи в социалните медии, които изглежда са били внимателно редактирани, за да го изобразят лъжливо, застъпващ се за война срещу Русия.
Няма доказателства за прякото участие на Бабиш в двата епизода. И все пак кандидатът разшири темата по грабващ заглавия начин в дебат в неделя вечерта по публично финансираната чешка телевизия.
Бабиш пристигна, изглеждайки значително по-космат от обикновено. Той бе позволил на предишната си късо подстригана и едва забележима брада да поникне до козя брада, което може би беше опит да се конкурира с пищната брада в хабсбургски стил на лицето на опонента му.
Той предизвика протест, като изглеждаше, че подкопава разпоредбата на член 5 на НАТО относно колективната сигурност, отговаряйки „категорично не", когато беше попитан дали би разположил чешки войски в Полша и балтийските държави в случай на руска инвазия. След осъждането от страна на Полша, Бабиш публикува уточняващ туит, настоявайки, че спазва задълженията към НАТО. Но дипломатическите щети бяха нанесени – и Павел последва свой собствен туит на полски, обещавайки скорошно посещение в Полша, ако бъде избран.
Бабиш обяви във вторник, че се отказва от публичната кампания, след като получи смъртна заплаха, за която съобщи на полицията, дни след като съобщи, че жена му е получила куршум по пощата и поиска край на „омразата и агресията".
Павел отговори като отправи покана към Бабиш в Twitter „да успокои ситуацията" и заяви, че напрегнатата атмосфера е „резултат от вашата кампания".
Решаването на двубоя предстои.

Станете почитател на Класа