Здравна криза в Бразилия: хоспитализирани са десетки деца от местното население

Здравна криза в Бразилия: хоспитализирани са десетки деца от местното население
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.01.2023
  • Share:

Десетки деца от местното население, страдащи от недохранване и остри заболявания, са били хоспитализирани в Северна Бразилия, в хамаци, държащи изтощените им тела в сцени, които подчертават сериозността на кризата в общественото здраве.
Здравният секретар на Боа Виста, столицата на щата Рорайма, каза, че в момента 59 деца от местното население се намират в единствената педиатрична болница в щата, 45 от които от хората на Яномами. Осем са в реанимация.
Това е на фона на общо 703 хоспитализации през цялата миналата година, каза секретарят, като отбеляза, че повечето деца са били откарани в болница с остра диария, гастроентероколит, недохранване, пневмония и малария.
Миналата седмица правителството на Бразилия обяви спешна медицинска помощ в територията Яномами, най-големият местен резерват в страната, след съобщения за деца, умиращи от недохранване и други заболявания, причинени от незаконния добив на злато.
Длъжностни лица нарекоха кризата „геноцид", като обвиняват администрацията на бившия президент Жаир Болсонаро, че „територията сега изглежда като концентрационен лагер".
„Недохранването е най-големият проблем в момента", каза здравният секретар на Боа Виста Реджиан Матис в интервю за Reuters. „Тези хора бяха забравени в своите общности. През последните години нещата само се влошиха и това, което искаме сега, са решения. Незаконният добив в региона влошава кризата, замърсявайки силно важните водни пътища на територията, откъдето Яномамис получават водата и храната си".
В резерват нахлуват нелегални миньори в продължение на десетилетия, но нахлуванията се умножиха, след като Болсонаро спечели поста през 2018 г., обещавайки да разреши добива в защитените преди това земи.
Президентът Луис Инасио Лула да Силва посети региона миналата седмица. В петък военновъздушните сили на Бразилия откриха полева болница в Боа Виста, за да осигурят грижи за 700 души от Яномами, в допълнение към полетите, доставящи храна в региона.

Станете почитател на Класа