НАТО „симулира“ кибератаки срещу обекти в Калининград и Москва

НАТО „симулира“ кибератаки срещу обекти в Калининград и Москва
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.01.2023
  • Share:

Кибератаки срещу държавни институции в Калининградска област и енергийната инфраструктура на Москва се симулират по време на ученията на НАТО, които Обединеното кралство провежда редовно, каза заместник-министърът на външните работи Олег Сиромолотов в интервю за ТАСС.
„Обединеното кралство систематично прицелва Русия с техните нападателни способности в информационната сфера. Редовно се провеждат учения, включително под егидата на НАТО, за моделиране на атаки с помощта на информационни и комуникационни технологии срещу обекти на руската жизненоважна информационна инфраструктура. По-специално се симулират атаки върху държавните институции в Калининградска област и енергийната система на Москва", каза той.
Коментирайки съобщенията на The Times за националните сили за киберсигурност на Обединеното кралство, целенасочено набиращи ИТ специалисти, които говорят руски, Сиромолотов отбеляза „В тези опити няма нищо изненадващо".
Освен това той заяви, че Лондон методично насърчава русофобията в интернет, за да промени фактите за външната политика на Русия в западната информационна сфера. Освен това Сиромолотов заяви, че Обединеното кралство силно насърчава антируската дейност на украинските хакери.
„Наскоро имаше съобщения в медиите за кибератака срещу пощенската служба на Обединеното кралство. Без да чакат резултатите от разследването, британските журналисти я свързаха с Русия. Няколко дни по-късно Лондон и Киев проведоха разговори за киберпространството. ИТ армията на Украйна тогава направи изявление за плановете си да атакува Руските пощи. Разбира се, тъжно е да станеш свидетел на такава мимикрия, която според нейните директори има за цел да оправдае предстоящ саботаж", добави дипломатът.

Станете почитател на Класа