Обединеното кралство за продан

Обединеното кралство за продан
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.01.2023
  • Share:

Роуина Мейсън, Роб Дейвис и Хенри Дайър
Председателят на Би Би Си Ричард Шарп, над 20 донори на Консервативната партия, поредица милиардери бизнесмени и пилотът от Формула 1 Луис Хамилтън са сред онези, които са декларирали, че притежават имущество в Обединеното кралство чрез офшорни юрисдикции, установи разследване на Guardian.
Декларациите се правят в новия регистър на задграничните субекти на правителството на Обединеното кралство, въведен, за да се увеличи прозрачността и да се помогне на данъчните власти, като се покажат крайните собственици на британска собственост, държана в офшорни зони. Той хвърля светлина върху това как богати бизнесмени, кралски особи от Персийския залив и държави като Китай са купили законно собственост за милиарди лири предимно в Лондон, често чрез юрисдикции като Британските Вирджински острови (BVI) и Нормандските острови.
Шарп, който е подложен на натиск заради заем на Борис Джонсън, е бенефициент на апартамент в Лондон на стойност £4 милиона, държан чрез базиран в Джърси тръст. Негов говорител каза: „Г-н Шарп е гражданин на Обединеното кралство, пребивава в Обединеното кралство и винаги е бил педантичен относно плащането на пълния размер на данъците тук. Въпросният апартамент е домът на възрастната майка на Ричард".
Хамилтън притежава имот за £16,5 милиона в Кенсингтън чрез BVI. Неговият говорител каза, че той не е получил данъчни облаги от споразумението.
Йоко Оно потвърдено е собственик на първия дом на покойния си съпруг Джон Ленън в Уейвъртрий, Ливърпул, чрез компания, регистрирана в американския щат Делауеър.
Регистърът на Companies House изброява 17 754 задгранични субекта, като се очаква още хиляди да се регистрират преди крайния срок 31 януари. С 55% от всички задгранични собственици, декларирани към днешна дата, регистърът показва, че кралските семейства на държавите от Персийския залив, включително Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар, притежават около £1 млрд. собственост в Обединеното кралство чрез данъчни убежища като Джърси и Британските Виргджински острови.
Той също така показва, че Китайската инвестиционна корпорация, подразделение на китайското правителство, притежава най-малко 580 милиона паунда собственост чрез офшорни предприятия, включително дистрибуторски центрове, жизненоважни за потока на британските стоки, като например храни. Китайските инвестиции в Обединеното кралство са източник на безпокойство и разделение в правителството, като някои депутати приветстваха потока на пари във Великобритания, докато други изразиха опасения за сигурността относно ролята, която играят Китай и китайските компании в стратегическите активи.
Консервативните дарители в регистъра включват Ървайн Лейдлоу, който дари около 3,2 милиона паунда, когато партията беше в опозиция, и Стенли Финк, бивш ковчежник на партията, който е дал около 3,7 милиона паунда за 20 години. Финк притежава част от сградата на хотел St Pancras Renaissance чрез базирана в Гърнси фирма Той каза: „Доколкото ми е известно и вярвам, не съм получил никакви данъчни облаги от тази структура." Лейдлоу, който се пенсионира, има портфолио от офиси и жилищни домове, държани от най-малко девет базирани на остров Ман компании.
Други дарители на торите с имоти в Обединеното кралство, държани в офшорни зони, включват братята милиардери Рубен, строителни предприемачи със 106 превозни фирми, обхващащи от BVI до Гърнси. Говорителят им каза: „Всички юридически лица са длъжни да плащат данъци в Обединеното кралство и всички дължими данъци са платени в съответствие с HMRC."
Уафик Саид, бизнесменът милиардер и филантроп, на когото се приписва, че е помогнал на Саудитска Арабия да закупи британски оръжия през 1985 г. в най-голямата оръжейна сделка в историята, известна като ал-Ямама, е посочен като един от крайните собственици на компания на Бермудите, която държи търговски имот в Лондонското сити. Той каза: „Сигурен съм, че това е напълно законно. Във всеки случай аз не пребивавам в Обединеното кралство и не съм бенефициент на тръста, който държи този имот."
Новият регистър стартира миналата година. Физическите лица имат срок до 31 януари да декларират, че са действителни собственици на задгранични компании, които притежават имущество в Обединеното кралство. Три четвърти от регистрираните компании са базирани в пет юрисдикции: BVI, Джърси, остров Ман, Гърнси и Люксембург. Дарителите на торите притежават имоти в Обединеното кралство чрез повече от 150 офшорни фирми
Притежаването на имоти чрез офшорни компании е законно и някои лица може да имат истински и законни опасения за поверителността или сигурността или бизнес причини да ги използват. Политиците предприеха действия, за да оскъпят собствеността върху имоти в Обединеното кралство чрез задгранични компании, като наложиха гербов налог от 15% и годишна такса от 3800 до 244 750 британски лири за най-скъпите имоти. Въпреки тези ходове обаче, хиляди собственици на базирани в Обединеното кралство имоти все още държат активите си чрез офшорни юрисдикции.
Стотици записи в регистъра не разкриват действителните собственици на много задгранични компании, защото те са собственост на тайни тръстове, базирани в офшорни зони. Крайните собственици на тях са регистрирани и са достъпни за HMRC, но не и за широката общественост. Всички вписани в регистъра са изпълнили законовите си задължения, като са декларирали собствеността си.

Станете почитател на Класа