Ерсин Татар: „Кипър се нуждае от решение с две държави“

Ерсин Татар: „Кипър се нуждае от решение с две държави“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.01.2023
  • Share:

Окупираният от Турция северен Кипър ще стане все по-зависим от Турция, а запасите от въглеводороди около Кипър може да останат неизползвани, освен ако скоро не бъде постигнато решение на 50-годишния спор за разделения остров, заяви Ерсин Татар, президент на непризнатата "Турска република Северен Кипър".
Говорейки от президентския си дворец в разделения град Никозия, точно до охраняваната от ООН зелена линия с гръцки Кипър, Татар се опита да намери начини да убеди другите да „мислят извън рамките" и да се присъединят към него в застъпничеството за решение за две държави на острова.
Често разглеждан като замразен конфликт, в който нито един набор от политици не може да изхвърли оплакванията или спомените си, съдбата на острова, разделен след турска инвазия през 1994 г., за да защити турците на острова от гръцката военна хунта, пропадна в списъците с приоритети на дипломатите .
Татар, десен националист, избран през 2020 г. с пряката подкрепа на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, твърди, че се опитва да промени това. Той се отказа от предишната политика на кипърските турци, като предложи решение за две държави, при което двете страни на острова ще останат завинаги разделени с равен суверенен статут.
Той описа 50-годишните усилия за повторно обединяване на острова чрез двузонална федерация като „загуба на време", тъй като кипърските гърци в признатата Република Кипър са вътре в ЕС и нямат стимул да споделят справедливо острова.
Последните преговори с посредничеството на ООН в Кран Монтана, Швейцария, за които имаше големи надежди, се провалиха през 2017 г., а последвалите неофициални преговори на ООН в Женева също се провалиха.
Татар каза: „Нещата се влошиха. Гърците отказват да споделят властта. Те си мислят, че са господари на този остров и че той е гръцки и елински остров. Ако искаме да подновим официалните преговори, трябва да имаме признато суверенно равенство и статут на независима държава. На острова има две държави и два народа. Имаме собствена култура и амбиции. Връщането на часовника назад към обединението на острова е абсолютно невъзможно. Очевидно е, че ако няма споразумение, в дългосрочен план ще имаме все повече и повече турско влияние на острова, защото с времето ще ставаме все по-зависими от Турция", каза той. Неговата „република" вече получава поне 270 милиона евро годишно от Анкара.

Страхът от консервативна ислямизация също е реален. Кипър остава геополитически нервен център. Ако Западът трябва да привлече Турция по-близо до своя съюз и далеч от Русия, признаването на Турската република на Северен Кипър би било добро начало.
Дългогодишните спорове за въглеводородите в източното Средиземноморие също предоставят лост на Татар. Той каза: „Всички сделки, сключени от кипърските гърци с големи петролни компании, са абсолютно незаконни, тъй като те трябва да имат нашето съгласие като съоснователи на Кипър".
Татар настоя, че има признаци, че правителствата са склонни да разгледат отново кипърския въпрос. Но досега не успява да убеди британците, един от тримата гаранти за острова. Той каза, че е много разочарован, че Обединеното кралство, с развързани ръце след Brexit, не се е съгласило дори на директни полети до Северна Турция, да не говорим за признаване.
Образован в Кеймбридж, той каза тъжно, че дори не е получил покана за погребението на кралица Елизабет II, въпреки че каза, че е готов да вкара страната си, ако бъде призната, в Британската общност.

Станете почитател на Класа