Палестина поиска натиск върху Израел от директора на ЦРУ

Палестина поиска натиск върху Израел от директора на ЦРУ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.01.2023
  • Share:

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас вчера се срещна в Рамала с директора на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Уилям Бърнс, съобщи в. „Джерусалем пост“, цитиран от БТА.

 

 

Срещата се състоя в навечерието на посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Израел и Западния бряг, където също е предвидена среща с Абас.

Абас информира директора на ЦРУ за "опасните събития и израелската агресия срещу палестинския народ", съобщи официалната информационна агенция на Палестинската автономия Уафа.

В информацията се казва, че Абас е подчертал важността на спешната намеса за оказване на натиск върху израелското правителство да спре "едностранните си мерки и да спазва подписаните споразумения".

Абас също така е потвърдил необходимостта от възстановяване на политическия хоризонт въз основа на международната легитимност, за да се постигне сигурност и стабилност за всички в региона, така че палестинците да могат да създадат независима държава със столица Източен Йерусалим.

По-рано Бърнс се срещнал с палестински служители по сигурността и обсъдил с тях последните прояви на напрежение и насилие. Срещата се състоя дни след като Палестинската автономия обяви решението си да спре координацията на сигурността с Израел в знак на протест срещу убийството на девет палестинци, предимно въоръжени лица, по време на израелска военна операция в бежанския лагер в Дженин.

Не стана ясно дали Бърнс е призовал палестинците да възобновят координацията по сигурността с Израел или да предприемат други мерки за деескалация на ситуацията, посочва „Джерусалем пост“.

 
 

Станете почитател на Класа