Тръмп „по-гневен“ от всякога

Тръмп „по-гневен“ от всякога
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.01.2023
  • Share:

Доналд Тръмп, бившият президент на САЩ, на стартовата площадка на своята объркана кандидатура за Белия дом, се обяви за „по-гневен от всякога". Той стана първият кандидат, който се включи в предизборната кампания за 2024 г.
Тръмп премина през Ню Хемпшир, където се провеждат първите първични избори на републиканците в страната, и Южна Каролина, опитвайки се да се отърси от притесненията относно слабата кампания и „умората от Тръмп" сред избирателите.
На годишната среща на Републиканската партия в щата Ню Хемпшир Тръмп каза: „Нуждаем се от президент, който е готов да стъпи на земята от първия ден. Те (медиите) казаха: „Той не прави митинги! Той не прави кампания! Може би той е загубил тази стъпка. Сега съм по-ядосан и по-отдаден от всякога." Репликата предизвика аплодисменти и овации.
Тръмп официално стартира кандидатурата си за Белия дом преди повече от два месеца с обръщение в неговия клуб Mar-a-Lago във Флорида, което беше широко осмивано заради липсата на блясък или перчене.
Такава е смиряващата природа на основната американска система - в събота някогашният президент, който летеше в лукс на Air Force One, с най-страхотната армия на свое разположение, се озова да говори от елементарна дървена катедра в гимназиална аудитория в Салем.
По-късно той представи екипа си за ръководене на кампанията в Южна Каролина в столицата на щата Колумбия, необичаен избор за човек, който за първи път се е кандидатирал за поста като аутсайдер срещу системата, обещаващ да пресуши блатото.
И двете събития контрастираха рязко с шумните митинги, в които Тръмп има тенденция да процъфтява, което предполага усилие да се покаже на републиканците, че той може да бъде по-дисциплиниран и конвенционален политик, когато реши. Newsmax, консервативна телевизионна мрежа, описа представянето му като „премерено" и „президентско" – изтъркани от времето прилагателни, които вероятно ще накарат много американци да завъртят очи след четири години на вълнения в Белия дом, кулминирали в смъртоносното въстание на 6 януари в Капитолия на САЩ.
Но някои неща за Тръмп, който сега е на 76, не се променят. Той влезе в събитието в Ню Хемпшир под звуците на песента на певеца Лий Грийнууд „God Bless the USA" и започна с обичайното си съмнително твърдение, че има хиляди хора в претъпканото място. Той бързо се подигра на демократите с прякори като „Лудата" Нанси Пелоси и „Плачещия" Чък Шумър.
Въпреки съветите на много републиканци да се откаже от „голямата си лъжа", че изборите през 2020 г. са били откраднати от него, той не можа да устои. „Като човек, който е спечелил първичните президентски избори в Ню Хемпшир не веднъж, а два пъти, и между другото, вярвам, че спечелихме и два общи избора, ако искате да знаете истината, и вярвам, че много силно на много други места също." Забележката предизвика одобрителни възгласи от публиката. Тръмп продължи да отмята познати теми и да изтупва праха от стари анекдоти, от енергийната независимост до лаптопа на Хънтър Байдън. „Ние ставаме марксистки", каза той, преди да осъди участието на транссексуални хора в женските спортове. Той защити „газовите печки" и „газовите коли" пред техните електрически колеги.
Бившият президент небрежно отрече, че е изправен пред сериозна конкуренция на първичните избори. „Ние сме толкова напред в анкетите... Ще спечелим и ще спечелим с много."
Заради ентусиазираните аплодисменти той каза: „Ще спрем левите радикални расисти и перверзници, които се опитват да индоктринират нашата младеж и ще махнем марксистките им ръце от нашите деца. Ще победим култа към джендър идеологията и ще потвърдим, че Бог е създал два пола, наречени мъже и жени. Няма да позволим на мъжете да играят в женския спорт".
Тръмп също така заяви, че Америка е „на ръба на третата световна война" и че, ако беше президент, щеше да договори мирно споразумение между Русия и Украйна за 24 часа. „Тази сделка чака да бъде сключена, но няма кой да я направи", каза той.
Но има уникална несигурност около уникалната ситуация на два пъти импийчван президент с един мандат, който се опитва да си върне Белия дом. Франк Лунц, социолог, който е съветвал множество републикански кампании, вярва, че Тръмп е напълно изчерпан. „Говоря с хората на Тръмп. Направихме фокус група за него преди няколко седмици. Всички те оценяват всичко, което той направи. Те все още смятат, че той е един от най-великите президенти в американската история. Но има твърде много драма и твърде много противоречия и това им стига. Заключението от тях е: г-н Тръмп, благодарим ви за услугата, тази страна е благодарна, но е време да продължим напред".

Станете почитател на Класа