Русия и Турция обсъждат сигурността на газовия хъб

Русия и Турция обсъждат сигурността на газовия хъб
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.01.2023
  • Share:

Москва и Анкара започнаха експертни дискусии по чувствителни въпроси, свързани със сигурността на планирания газов хъб, каза руският заместник външен министър Олег Сиромолотов в интервю за ТАСС.
„Съвместните усилия доведоха до инициативата на Владимир Путин за създаване на газов хъб в Турция. В момента експертите обсъждат различни аспекти, свързани с изпълнението на инициативата, включително чувствителните. Радваме се да видим ентусиазма на нашите турски партньори, както и техния конструктивен подход и желание за тясна съвместна работа", посочи той в отговор на въпрос относно експлозиите по газопроводите „Северен поток".
Сиромолотов изрази увереност, че "Москва и Анкара ще успеят да разрешат всички възникващи въпроси, включително тези, свързани със сигурността на съществуващите и бъдещите енергийни съоръжения".
Руският заместник външен министър каза, че енергетиката е една от областите, в които руско-турското сътрудничество е най-успешно. „Решителността на Анкара да засили връзките в тази област произтича от положителния опит от двустранното сътрудничество при изграждането на газопроводите „Син поток" и „Турски поток", както и от надеждността на Русия като доставчик на газ", отбеляза той.
Говорейки на форума на Руската енергийна седмица, руският президент Владимир Путин предложи да се създаде в Турция най-големият газов хъб в Европа и да се пренасочи към този хъб обемът газ, чийто транзит вече не е възможен през Северен поток. Според него това може да означава изграждане на друга газопроводна система и създаване на хъб в Турция, през който да се доставя газ за трети страни, преди всичко европейски, ако имат интерес. Руският вицепремиер Александър Новак каза по-късно, че решенията за реализацията на проекта за газовия хъб ще бъдат взети през 2023 г.

Станете почитател на Класа