Еко-образователните общности - вдъхновение за еко-активисти

Еко-образователните общности - вдъхновение за еко-активисти
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.01.2022
  • Share:

 

Днес всички заинтересовани страни - учените, управленските експерти, лидерите на екологични движения, съзнателните и загрижени хора са единодушни, че за да има забележима положителна промяна на планетата е необходим холистичен, системен подход към решаването на екологичните проблеми, държавна воля и механизми за прилагането й, от една страна, но и активно участието на гражданите, от друга.

 

 

 

Обучението на новите поколения в екологично мислене и активно гражданство би трябвало да е не по-малко важно от всички други предмети в училищната програма. Но в класните стаи младите хора трудно могат да почувстват сериозността на екологичните проблеми, да осъзнаят нашата изключителна взаимосвързаност с природата и да развият емоционална връзка с нея, както и да разберат практическите предизвикателства във взаимодействието с нея.

 

01ddfrgh

 

Тази празнина се опитват да запълнят все повече нестопански организации чрез различни форми на неформални обучения. От септември 2021 до края на 2022 г. Сдружение „Надежда за нас-2008“ ще реализира проекта „Еко-образователните общности - вдъхновение за еко-активисти“, който се изпълнява с финансова подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия в партньорство със сдружение „Тринога“, фондация УРА ГОРА и сдружение „Дами канят“. Основната цел на проекта е създаване и прилагане на иновативен устойчив модел за обучение на еко-активисти в реално функциониращи еко общности, които след проекта ще имат капацитета да станат образователни еко-хъбове.

 

 

Първо, липсата на естествена обучителна среда и утвърдена технология за разпространяване на практически знания и умения за опазване и възстановяване на околната среда в България. Проектът отговаря на реално проявена потребност на много младежи да се учат да бъдат активни граждани чрез реални действия и живот в природна среда.

 

 

Второ, еко-защитническите дейности винаги се случват като краткотрайни акции, необхващащи природните процеси в тяхната цялостност. Живеейки сред природата и грижейки се за определени ареали от нея, прилагайки рекреативно земеделие и пермакултурни принципи, партниращите в проекта еко-общности показват как грижата за природата трябва да се прилага чрез системен, устойчив подход, за да може реално да противодейства на климатичните промени.

 

 

Трето, еко-активистките групи и общности все още не взаимодействат достатъчно помежду си и с местните общности и власти и не участват активно в разработването и прилагането на еко и образователни политики в България. Новите вълни еко-активисти имат нужда да научат как практически да правят това.

 

 

Проектът ще повиши капацитета на еко-общностите, като подобри физическите им условия за приемане на желаещи да се обучават и доброволци, ще подпомогне популяризирането на дейността им и взаимодействието им с местните общности и власти. В четирите образователни еко-общности ще бъдат проведени обучителни лагери със 100 младежи (по 25 във всяка локация) , основно от групата на NEETs (младежите, необхванати в учение или заетост, които в България са около 26% от населението на възраст 18- 29 години). Лагерниците ще живеят сред природата една седмица, ще бъдат обучавани как да извършват и организират дейности поопазване ивъзсановяване наоколната среда и ще усвояват трудови физически,селско-стопански и еко-активистки умения. Те ще бъдат запознати и как да взаимодесйтват с други организации и институции, имащи отношение към решаването на екологичните проблеми., вкл. местните власти ипредставители на бизнеса.

 

 

Интересен подход към еклогичните проблеми ще бъде демонстриран от норвежкия партньор–скулптор, който ще покаже как чрез средствата на изкуството могат да бъдат комуникирани екологични послания. Той ще организира работилница за изработване на скулптори от остатъчни дървесни материали, които ще бъдат изложени по време на концерта под надслов „Земята ти говори“, планиран да бъде проведен в гр.Кюстендил в края на септември 2022.

 

 

В дългосрочен план проектът ще съдейства за създаването на нова, устойчива образователна среда в четири различни локации, предлагаща модел за обучение на млади хора, желаещи да развиват природозащитнически дейности като начин на живот сред природата. Този модел и разработените наръчници за обучаеми и обучители ще бъдат предложени за ползване на нестопански организации от България, на училищни ръководства, на експерти от Министерството на Образованието и Науката и на представители на общинските администрации и местни инициативни групи.

 

За повече информация посещавайте

 

ФБ групата „Образователни Екообщности-вдъхновение за Екоактивисти

 

Този публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от бенефициента сдружение „Надежда за нас-2008“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

 

www.activecitizensfund.bg

 

01ddddcdf

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа