„Ню Йорк таймс“: Защо президентът Байдън пътува тайно до Киев

„Ню Йорк таймс“: Защо президентът Байдън пътува тайно до Киев
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.02.2023
  • Share:

В понеделник президентът Байдън направи тайно пътуване до обсадената столица на Украйна, пристигайки след многочасово пътуване с влак от границата с Полша, за да демонстрира решимостта на администрацията си в лицето на продължаващата вече година инвазия на Русия в страната, пише в. „Ню Йорк таймс“.

 

 

Посещението в Киев беше осъществено тайно поради съображения за сигурност, като Байдън отпътува от Вашингтон без предизвестие, след като в събота вечерта той и съпругата му имаха рядка вечеря навън в ресторант.

Във вторник сутринта Байдън трябваше да пристигне във Варшава на двудневно посещение, а официални лица многократно отрекоха да има други планове, които биха могли да обявят във връзка с пътуването до Украйна, докато той е там. Всъщност в неделя вечерта Белият дом публикува публичен график за понеделник, в който президентът все още е във Вашингтон и заминава вечерта за Варшава, а всъщност вече е на половин свят.

Но президентът превърна американската подкрепа за Украйна в основна част от аргументите си за съживяване на съюза в Европа и беше казал на съветниците си, че иска да отбележи първата годишнина от инвазията като начин да увери съюзниците, че администрацията му остава ангажирана.

 

 

Байдън пристигна в украинската столица в ключов момент от войната, както в страната, така и в чужбина. Някои от най-верните съюзници на Америка настояват Украйна да започне преговори за мирно споразумение, което може да включва отстъпване на територия на Русия. В Съединените щати новоизбраният председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти и някои негови колеги републикански депутати поискаха да се прекрати това, което те наричат „празен чек“ за военните усилия.

Изненадващото посещение на Байдън се състоя само ден преди планираната за вторник реч на президента Владимир В. Путин, в която се очаква руският лидер да говори за военните усилия на страната си на фона на индикациите, че пролетната офанзива в Украйна вече е в ход.

По план Байдън трябваше да се срещне с президента на Полша Анджей Дуда във вторник сутринта и да произнесе реч от Варшавския замък по-късно следобед – създавайки картина на разделен екран, в която Байдън и Путин говорят за Украйна в един и същи ден. Не е ясно дали графикът му ще се промени заради посещението в Киев.

Нахлуването на Русия в Украйна се превърна в дълъг и брутален процес, като украинските сили, подкрепяни от САЩ и други западни съюзници, водят ожесточена борба, особено в източната част на страната.

Но силите на Путин, подсилени от армия от частни войници, призовани на служба, започнаха нова атака срещу тези позиции, въпреки че Русия продължава практиката си да бомбардира гражданската инфраструктура в градовете в цяла Украйна.

Посещението на Байдън в Киев напомни за тайните мисии, които президентите Джордж Буш и Барак Обама извършиха в Ирак и Афганистан в разгара на войните в тези страни.

През 2003 г. Буш направи посещение на войските в Ирак в Деня на благодарността, което беше толкова тайно, че дори членовете на неговата секретна служба мислеха, че той все още е в ранчото си в Крофорд, Тексас. През 2010 г. Обама направи подобно пътуване до Кабул, Афганистан, като замина от Кемп Дейвид, за да не бъде разкрит.

Пътуването на Байдън до Украйна – активна военна зона, но без американски войски, които са били на място в Ирак и Афганистан, за да помогнат за защитата на гостуващия президент – беше особено сложно. През последната година американските официални лица, които пътуваха до Киев, предпочитаха да не летят директно дотам поради опасността от ракети.

Вместо това висшите американски служители обикновено пътуваха с нощен влак от Полша, което може да отнеме повече от седем часа, но се смята за по-сигурно, прекарваха няколко часа на място в Киев и след това отново заминаваха с влак, без да остават да нощуват. Държавният секретар Антъни Дж. Блинкен направи това пътуване през септември, а Джейк Съливан, съветник на президента по националната сигурност, го посети през ноември.

Посещението на Байдън идва, след като президентът на Украйна Володимир Зеленски направи свое собствено високопоставено посещение във Вашингтон точно преди Коледа миналата година – първото му пътуване извън Украйна от началото на руската инвазия, като молеше западните лидери да предоставят по-голяма подкрепа.

Зеленски отправи този призив по време на срещите си с Байдън в Белия дом и в емоционална реч пред Конгреса. Подобно на пътуването на Байдън в Украйна, посещението на Зеленски беше пазено в тайна до навечерието на пристигането му от съображения за сигурност.

„Украйна е жива и се бори“, заяви Зеленски пред законодателите по време на речта си. „И това ми дава основателна причина да споделя с вас първата ни съвместна победа: Ние победихме Русия в битката за умовете на света.“

Два дни след речта на Зеленски Конгресът одобри допълнителна спешна помощ за Украйна в размер на близо 50 млрд. долара, голяма част от които военно оборудване, целящо да позволи на страната да се противопостави на Русия. С това общият размер на одобрената от САЩ помощ за Украйна от началото на войната надхвърли 100 млрд. долара.

Първоначално Байдън и неговите високопоставени помощници не бяха склонни да използват парите, за да предоставят на Украйна най-модерните оръжейни системи, които могат да се използват за атаки дълбоко в руската територия. Президентът заяви, че се опасява да не даде на Путин оправдание за по-широка ескалация на конфликта.

Байдън продължава да се противопоставя на доставката на американски изтребители, но съпротивата му срещу другото оборудване се смекчи. Миналия месец президентът обяви, че тази година ще предостави на Украйна танкове М1 „Ейбрамс“, а администрацията му се ангажира да достави на страната батарея за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ и да обучи украинските войски да я използват.

Но Украйна все още не е победила Русия на бойното поле, а разразилият се конфликт струва скъпо и на двете страни, като хиляди хора загинаха, а милиони украинци избягаха в съседни страни като Полша като бежанци.

Американски официални лица определиха мисията на Байдън в Полша като продължение на усилията му да затвърди съюзническата коалиция, която подкрепя населението на Украйна.

„Президентът Байдън ще даде ясно да се разбере, че Съединените щати ще продължат да подкрепят Украйна, както сте го чували да казва много пъти, толкова дълго, колкото е необходимо“, заяви Джон Ф. Кърби, високопоставен говорител на Съвета за национална сигурност, в петък преди заминаването на Байдън.

Но през дългата година на война тази коалиция се разклати и Байдън получава натиск от всички страни, включително от тези, които са против изпращането на толкова много пари на данъкоплатците за една далечна война, и от други, които настояват, че Съединените щати трябва да направят още повече в лицето на руската агресия.

Служители на администрацията отхвърлят идеята за оттегляне на подкрепата за Украйна, като казват, че има само няколко републикански законодатели, които са прокарали тази идея.

„Да, има малък брой членове на Капитолийския хълм, по-конкретно в Камарата на представителите на републиканците, които публично са изразили загрижеността си относно подкрепата за Украйна“, каза Кърби. Но добави: „Ако говорите с ръководството на Камарата на представителите, няма да чуете това. И със сигурност няма да го чуете от страна на демократите. Не го чувате и в Сената.“

Някои бивши американски дипломати обаче заявиха, че Байдън е отворил вратата за критики, тъй като не е изложил възможно най-обширните аргументи в подкрепа на Украйна.

Джон Хербст, бивш посланик на САЩ в Украйна и старши директор в Атлантическия съвет, заяви, че президентът трябва да бъде по-директен, като опише защо подкрепата за Украйна е жизненоважна за американските интереси.

„Вместо да казваме просто, че ще останем с Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, бихме казали, че имаме жизненоважен интерес да осигурим стратегическо поражение на Путин или украинска победа, или и двете“, каза Хербст.

Длъжностните лица отказаха да кажат дали Байдън ще обяви нови оръжейни доставки за Украйна по време на предварително обявеното си пътуване до Полша, но Кърби намекна, че президентът ще предложи конкретна информация за подкрепата. „Мисля, че в речта на президента ще чуете за продължителна, осезаема подкрепа за Украйна занапред“, каза Кърби.

 

 

Станете почитател на Класа