Дуда: НАТО трябва да предостави на Украйна следвоенни гаранции за сигурност

Дуда: НАТО трябва да предостави на Украйна следвоенни гаранции за сигурност
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.02.2023
  • Share:

Полският президент Анджей Дуда призова силите на НАТО да предоставят "някакъв вид гаранции за сигурност" на Украйна след края на войната, предаде ПАП за БТА

 

 

Президентът отправи този призив в интервю за "Файненшъл таймс", публикувано в неделя и дадено в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

Интервюто излезе само няколко часа преди Джо Байдън, президентът на САЩ, да кацне във Варшава на дългоочаквано посещение.

Дуда заяви пред вестника, че Киев очаква "партньорство" с "някакъв вид гаранции за сигурност".

Според ФТ гаранциите, които Украйна иска, на практика биха обвързали водещи сили от НАТО като САЩ, Обединеното кралство и Франция с предоставяне на военна помощ в случай на нападение срещу Украйна.

Вестникът съобщава, че призивът на президента Дуда би изисквал от Вашингтон към Украйна да отиде отвъд вече поетите от Байдън ангажименти за сигурност.

Някои страни от НАТО продължават да се опасяват от обвързващи обещания поради страх да не бъдат въвлечени във война с Русия и вместо това настояват за укрепване на украинската армия, за да се гарантира, че тя може да се защитава сама.

Дуда също така призова президента на САЩ Джо Байдън да потвърди "с много силни думи" по време на посещението си във Варшава, че САЩ безусловно подкрепят член 5 на НАТО - клаузата за колективна отбрана, според която всяко нападение срещу държава-членка се счита за нападение срещу всички.

В статията Дуда отбелязва, че посещението на Байдън, което е второто му за по-малко от 12 месеца в Полша, ще има "огромно въздействие" върху "целия източен фланг на НАТО". Той добави, че то ще изпрати и послание към американските инвеститори, че "това място е безопасно, така че можете спокойно да инвестирате парите си тук".

 
 

Станете почитател на Класа