Въпреки протестите: Израелското правителство придвижи напред спорния си план за съдебна реформа

Въпреки протестите: Израелското правителство придвижи напред спорния си план за съдебна реформа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.02.2023
  • Share:

Израелското правителство вчера придвижи напред спорния си план за съдебна реформа, въпреки безпрецедентното недоволство, което включваше масови протести, предупреждения от военачалници и лидери от бизнеса, както и призиви за сдържаност от страна на САЩ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 

 

Десетки хиляди демонстранти за втора поредна седмица се събраха пред сградата на Кнесета (израелския парламент), където депутатите се готвеха да гласуват част от предложените промени.

Премиерът Бенямин Нетаняху и неговите ултрарелигиозни и ултранационалистически настроени съюзници казват, че планираната реформа има за цел да коригира системата, която е предоставила твърде голямо влияние на съдилищата и правителствените юридически съветници върху изготвянето на законодателството и вземането на решения. Според някои критици обаче планираните промени ще концентрират властта в ръцете на премиера. Освен това те посочват, че Нетаняху, който е подсъдим за корупция, влиза в конфликт на интереси.

Симча Ротман, крайнодесен депутат, който ръководи законодателната инициатива, представи предложението пред Кнесета по време на бурен дебат. Охраната изведе няколко депутата от опозицията, които крещяха по Ротман, а един от зрителите на заседанието счупи защитно стъкло в пристъп на ярост.

Освен пред сградата на парламента, протести имаше и пред жилищата на някои депутати. Един член на партията "Ликуд" на Нетаняху не е успял да заведе на училище дъщеря си, която има специални нужди.

Нетаняху обвини демонстрантите в подстрекателство към насилие и заяви, че те пренебрегват волята на народа, който е гласувал за правителството.

 

Станете почитател на Класа