Мистериозна скица се оказа чернова на Микеланджело за Сикстинската капела

Мистериозна скица се оказа чернова на Микеланджело за Сикстинската капела
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.02.2023
  • Share:

Даля Алберге
Рисунка от 16-ти век на гол мъж, в поглед отзад, бе идентифицирана като проучване на Микеланджело за монументалния му шедьовър, фреската на тавана на Сикстинската капела във Ватикана.
Рисунката с червена креда е свързана с една от фигурите, борещи се със змии върху картината „Поклонение на Медната змия". Смята се, че датира от 1512 г., малко преди Микеланджело да нарисува последната част от едно от най-известните произведения на изкуството в света, което той е започнал през 1508 г.
Откритието е подкрепено от Пол Джоанидес, почетен професор по история на изкуството в университета в Кеймбридж и един от водещите световни авторитети за Микеланджело, който ще го публикува в научното списание Burlington. Той каза за Observer: „За художник с величието на Микеланджело като художник всяко ново откритие носи известно ниво на вълнение. Но това е рисунка на Микеланджело за един от най-великите шедьоври на западното изкуство".
Джорджо Вазари, италиански ренесансов майстор, известен най-вече с книгата си от 1550 г. „Животът на най-великите художници, скулптори и архитекти", пише за Микеланджело: „Точно преди смъртта си той изгаря голям брой собствени рисунки, скици и карикатури, за да предотврати някой да види труда, който е извършил, или начините, по които е изпробвал своя гений, от страх, че може да изглежда по-малко от съвършен".
Мъжката фигура в новооткритата рисунка е показана в различен ъгъл от окончателния рисуван вариант. „Разглеждайки рисунката, човек би предположил, че фигурата е предназначена да се вижда хоризонтално. Но не е. Предвидено е да се вижда с чертежа, завъртян на 90 градуса по часовниковата стрелка. Поставете двете изображения едно до друго и ето го. Веднъж разгледани, беше очевидно, че рисунката е подготвителна за тази фигура. Микеланджело си напомнял за окончателната ориентация на фигурата чрез поредица от къси линии в десния край, които маркират вертикалата, когато страницата бъде завъртяна", каза Джоанидес.
Рисунката – с размери 15,7 на 19,3 см – се появи на бял свят, след като нейният собственик, анонимен европейски колекционер, изпрати на Джоанидес снимка чрез посредник. Била е закупена частно през 2014 г., когато имаше условно приписване на Росо Фиорентино, последовател на Микеланджело от 16-ти век. Рисунката носи колекционерски знаци и надписи от 19-ти век. Носи и ръкописните инициали „JCR", отнасящи се до сър Джон Чарлз Робинсън, водещ познавач на рисунките на Микеланджело, а задният лист има печат на Чеймбърс Хол, колекционер, дарил много рисунки на нацията. Джоанидес отдаде почит на собственика на рисунката за това, че пръв е разбрал, че тя е свързана с фигура от фреската на Медната змия.

Станете почитател на Класа