Сестрата на Ким предупреди, че Тихият океан може да се превърне в „огневи полигон за ракети“

Сестрата на Ким предупреди, че Тихият океан може да се превърне в „огневи полигон за ракети“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.02.2023
  • Share:

Северна Корея изстреля две балистични ракети край източното си крайбрежие в понеделник, съобщи южнокорейската армия, докато влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун предупреди, че държавата с ядрено въоръжаване може да превърне Тихия океан в "огневи полигон".
Изстрелванията идват само два дни след като Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета (ICBM) в морето край западното крайбрежие на Япония.
Сестрата на Ким Чен-ун, Ким Йо-джонг, предупреди срещу засиленото присъствие на американски стратегически активи на Корейския полуостров, след като САЩ проведоха съвместни въздушни учения с Южна Корея и отделно с Япония в неделя. "Ние внимателно проучваме влиянието, което това би оказало върху сигурността на нашата държава, Честотата на използване на Тихия океан като наш огневи полигон зависи от характера на действията на американските сили", каза тя в изявление, предадено от държавните медии.
Тестовете накараха ръководителя на управляващата партия в Южна Корея да заяви, че продължаващите провокации от страна на Пхенян само ще засилят призивите към Юга да разработи свои собствени ядрени средства за възпиране – ход, който драстично ще повиши напрежението на полуострова.
Чунг Джи-сун, ръководител на управляващата партия "Народна сила", каза „Южна Корея има ясна възможност да се противопостави на продължаващото развитие на балистични ракети и ядрени оръжия от страна на Севера. Първо трябва да осигурим конкретно ядрено възпиране, така че Северна Корея никога повече да не може да се изправи на крака, ако използва ядрени оръжия на Корейския полуостров",
Чунг добави: „Трябва сериозно да обмислим развитието на нашите собствени ядрени способности, ако такъв отговор бъде недостатъчен."
Има силна обществена подкрепа за идеята за въоръжаване на Южна Корея с ядрени оръжия, тъй като загрижеността нараства относно разработването на оръжия за масово унищожение в Северна Корея. Проучване на Gallup Korea миналия месец показа, че 76% от респондентите казват, че страната трябва да разработи свои собствени ядрени средства за възпиране – три пъти повече от тези, които се противопоставят на идеята.
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди по-ранното изстрелване на междуконтинентална балистична ракета от страна на Севера.

Станете почитател на Класа