Байдън: Тази война беше избрана от Путин

Байдън: Тази война беше избрана от Путин
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.02.2023
  • Share:

Американският президент Джо Байдън, който днес се върна в същия полски замък, където говори малко след руското нахлуване в Украйна миналата година, заяви, че войната е затвърдила решимостта на Запада да защитава демокрацията по света, съобщи Асошиейтед прес.

 

 

Искам да се обърна към руския народ: Съединените щати и европейските страни не искат да унищожат Русия. Ние не планираме да нападнем Русия, да нахлуем в нея, както каза днес Путин. Ние искаме да живеем в мир. Ние не сме ваши врагове.

Тази война не е необходимост, тя е трагедия. Тази война беше избрана от Путин. Тя започна по негова воля. Той може да прекрати тази война във всеки един момент, достатъчно е да каже една дума.

Ако Русия спре инвазията си, войната ще приключи още сега. Ако украинците спрат да се защитават сами, това ще бъде краят на Украйна. Така че ние ще помогнем на Украйна да се защити сама“, заяви президентът на САЩ.

Байдън каза днес, че Киев се държи една година след началото на инвазията на Русия в Украйна и че руският президент Владимир Путин е подценил Украйна, предаде Ройтерс. „Мога да обявя, че Киев се държи“, каза Байдън в реч във Варшава.

Да, ние бихме отстоявали суверенитета на Украйна и го направихме… да, ние бихме отстоявали демокрацията и го направихме, добави Байдън, визирайки подкрепата на САЩ и съюзниците им за Украйна.

Байдън предупреди, че „предстоят тежки и горчиви дни“, но обеща, че САЩ и техните съюзници ще „пазят гърба на Украйна“, докато войната навлиза във втората си година.

„Демокрациите по света ще пазят свободата днес, утре и завинаги“, каза американският президент в историческия Кралски замък във Варшава пред ликуваща публика от поляци и украински бежанци.

Байдън произнесе речта си ден след неговото дръзко, необявено пътуване до Киев, където се срещна с украинския президент Володимир Зеленски. „Киев е силен“, каза Байдън. „Киев е горд“, добави той.

Преди речта си Байдън се срещна с полския президент Анджей Дуда, който започна поредица от консултации със съюзниците, за да се подготви за един още по-усложнен етап на руската инвазия.

„Трябва да имаме сигурност в Европа“, каза Байдън в президентския дворец във Варшава. „Това е толкова основно, толкова просто, толкова логично“, каза той.

Президентът на САЩ определи НАТО като „може би най-последователния съюз в историята“ и заяви, че той е „по-силен откогато и да било“ въпреки надеждите на руския президент Владимир Путин, че той ще се разпадне заради войната в Украйна.

По-рано днес Путин обяви, че Москва ще преустанови временно участието си в последния останал в сила договор за контрол на ядрените оръжия със САЩ.

Така нареченият договор „Нов СТАРТ“ ограничава броя на ядрените бойни глави с голям обсег, които те могат да разполагат, и ограничава използването на ракети, способни да носят ядрени оръжия.

Байдън критикуваше Путин в цялата си реч, но не спомена за преустановяване действието на „Нов СТАРТ“.

При срещата си с Байдън полският президент Анджей Дуда похвали необявеното посещение на американския президент в Киев като „зрелищно“ и каза, че то е „вдигнало морала на защитниците на Украйна“.

Дуда каза, че посещението е „знак, че свободният свят и неговият най-важен лидер, президентът на САЩ, продължава да го подкрепя“.

Утре Байдън планира да се срещне отново с Дуда заедно с други лидери от така наречената Букурещка деветка, в която участват 9 страни членки на източния фланг на НАТО.

Конфликтът в Украйна, най-голямата война в Европа след Втората световна война, вече причини смъртта на десетки хиляди хора, опустоши инфраструктурата на Украйна и нанесе щети на световната икономика.

 

 

Станете почитател на Класа