Нетаняху обвини протестиращите в „погазване на демокрацията“

Нетаняху обвини протестиращите в „погазване на демокрацията“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.02.2023
  • Share:

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини протестиращите в „потъпкване на демокрацията", обещавайки, че неговата крайнодясна коалиция ще продължи напред с противоречиво законодателство за ограничаване на властта на съдебната система.
Повече от 100 000 души се събраха пред Кнесета (парламента) в Йерусалим в понеделник в знак на протест срещу първоначалното гласуване на законопроекти, които ще дадат на политиците контрол върху назначенията във Върховния съд на Израел и ще ограничат способността му да отменя закони. Протестиращите блокираха главни пътища в страната и не позволиха на някои политици да напуснат домовете си.
На среща с членове на парламента от неговата консервативна партия Ликуд, Нетаняху осъди „ръководството на движението, което заплашва с гражданска война и кръв по улиците. Хората направиха своя избор и представителите на народа ще упражнят правото си на глас тук, в Кнесета. На това му се казва демокрация. Днес ще има гласуване, а утре се надявам да бъде отворен пътят за диалог", каза премиерът.
Предварителният вот премина с 63-47 след ожесточен дебат, продължил и след полунощ. По време на сесията опозиционните депутати скандираха „срам" и се увиха в израелското знаме – а някои бяха изгонени от залата.
Планираните от Нетаняху съдебни промени бяха посрещнати с едни от най-големите протести, които Израел някога е виждал. Демонстрациите, които започнаха в Тел Авив в събота вечерта, се разпространиха в цялата страна, завършвайки със стачки и шествия пред Кнесета в продължение на две последователни седмици, провеждани по същото време, когато законът е в дневния ред на парламента.
Основният ремонт предизвика паралели с отстъплението на демокрацията в страни като Полша и Унгария и предизвика критики от икономисти, ключовия високотехнологичен сектор на Израел, военни лидери и лидери по сигурността и съюзниците на страната в САЩ.
Сред предложенията е и законопроект, който ще позволи на обикновено парламентарно мнозинство да отмени почти всички решения на върховния съд – ход, който ще даде на политиците безпрецедентна власт в страна без официална конституция или втора законодателна камара, която може да извършва други демократични проверки и баланси. Промените вероятно ще помогнат на Нетаняху да избегне съдебно преследване в текущия си процес за корупция, в който той отрича всички обвинения.

Станете почитател на Класа