Байдън в Киев, Блинкен в Анкара в опит да отвлекат вниманието от годишното послание на Путин

Байдън в Киев, Блинкен в Анкара в опит да отвлекат вниманието от годишното послание на Путин
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.02.2023
  • Share:

Паралелните посещения на президента на САЩ Джо Байдън в Украйна и на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Турция са опит на Съединените щати да отвлекат вниманието от посланието на руския президент Владимир Путин до Федералното събрание, което се състоя вчера, 21 февруари. „Тази пропагандна атака няма да доведе до осезаеми резултати в зоната на руската специална операция", каза пред ТАСС Андрей Бистрицки, председател на борда на Фонда за развитие и подкрепа на дискусионния клуб „Валдай".
Бистрицки каза, че „посещенията са синхронизирани пропагандни атаки преди посланието на руския лидер до двете камари на парламента. Свидетели сме на пропаганден залп от Запада срещу Русия. Това е опит за прихващане на дневния ред", подчерта той.
Според анализатора по този начин ръководството на САЩ се опитва да повлияе на вътрешната публика в очакване на предстоящите президентски избори в САЩ догодина.
„Изборите наближават. Междувременно Байдън няма особени резултати в това. Успехът в Украйна би дал на демократите огромно конкурентно предимство на следващите президентски избори. Задачата на Блинкен е да преодолее съпротивата на Турция срещу присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО. Той иска да демонстрира, че САЩ са в командващата позиция. САЩ смятат, че след земетресението Турция ще бъде по-гъвкава."
Байдън, който пристигна в Киев на необявено посещение в понеделник, обеща допълнителна военна помощ за Украйна. Това е първото посещение на американския лидер в Украйна, откакто беше избран за президент. Блинкен от своя страна беше на паралелно посещение в Турция, където проведе разговори с турския си колега Мевлют Чавушоглу. Двамата обсъдиха перспективите за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО.

Станете почитател на Класа