Хенаро Гарсия Луна бе осъден за подпомагане на картела на Ел Чапо

Хенаро Гарсия Луна бе осъден за подпомагане на картела на Ел Чапо
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.02.2023
  • Share:

Бивш служител на мексиканските правоприлагащи органи, който е отговарял за борбата с трафикантите на наркотици, беше осъден в американски процес за корупция за връзките му с картела Синалоа.
Федералните прокурори в Бруклин заявиха, че Хенаро Гарсия Луна е приел милиони долари подкупи от картела, някога управляван от Хоакин „Ел Чапо" Гузман, в замяна на защита от арест, безопасно преминаване за пратки с кокаин и сигнали за предстоящи операции на правоприлагащите органи.
Гарсия Луна е един от най-високопоставените мексикански служители, обвинявани някога във връзки с трафика на наркотици. Той ръководи Федералната агенция за разследване на Мексико от 2001 г. до 2005 г. и е министър на обществената сигурност от 2006 г. Той работи в тясно сътрудничество с американските служби за борба с наркотиците и разузнавателните служби при репресиите на бившия президент Фелипе Калдерон срещу картелите.
По време на четириседмичен процес съдебните заседатели изслушаха девет осъдени членове на картела, които се съгласиха да сътрудничат на разследването на прокуратурата и свидетелстваха за подкупите, получавани от Гарсия Луна.
Прокурорът Сарита Коматиреди, в заключителната си реч пред съдебните заседатели заяви, „Картелът не би могъл да доставя наркотици без неговото съучастие. Неговите лидери (Гузман и две други високопоставени фигури от картела Синалоа) са платили подкупи на обвиняемия за защита и са получили това, за което са платили. Гарсия Луна е ползвал официалната си позиция в правителството, за да спечели милиони долари за себе си от хората, които трябваше да преследва".
Гарсия Луна, който се премести в САЩ, след като напусна поста си и беше арестуван през 2019 г., пледира „невинен". Неговите адвокати твърдяха, че прокурорите са разчитали на противоречиви разкази от осъдени престъпници, които са го замесили, за да отмъстят на човека, който ги е арестувал, и в опит да намалят присъдите си в затвора в САЩ.

Станете почитател на Класа