Зов за помощ на стотиците моряци, блокирани в украинските пристанища

Зов за помощ на стотиците моряци, блокирани в украинските пристанища
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.02.2023
  • Share:

Корабните компании и морските организации призоваха генералния секретар на ООН да помогне за евакуацията на стотици моряци, които са блокирани на борда на кораби в украинските пристанища в продължение на една година.
Около 2000 моряци в 112 кораба са акостирали в украинските пристанища в Черно и Азовско море преди нахлуването на Русия. След избухването на войната повечето екипажи бяха евакуирани, но 331 моряци остават блокирани на 62 кораба в девет украински пристанища, включително Мариупол и Одеса.
Писмо до Антонио Гутериш, подписано от повече от 30 морски организации – включително Международната камара по корабоплаване (ICS), която представлява повече от 80% от световния търговски флот – го призовава да даде приоритет на безопасната евакуация на екипажите. То приветства черноморската инициатива за зърно, сделка, договорена от ООН и Турция през юли, за да позволи безопасното преминаване на зърно, хранителни продукти и торове до уязвимите групи от населението в Северна Африка и Близкия изток. Инициативата е позволила най-малко 941 пътувания през три украински пристанища, Одеса, Черноморск и Южни.
Подписалите се заявяват, че са ангажирани с продължаващия успех на инициативата за зърно, но „това не може да дойде за сметка на живота на невинни моряци. Без нашите моряци движението на жизненоважните пратки зърно извън Украйна не би било възможно. Въпреки че има предизвикателства пред евакуацията на моряците и техните кораби, това все пак трябва да бъде основен приоритет. В противен случай рискуваме живота на нашите моряци, а това е недопустимо" се казва в писмото.
„Ситуацията е тежка", каза Натали Шоу, директор по трудовите въпроси в ICS. „Има много ясни рискове за сигурността. Те трябваше да издържат на ужасни условия през последната година, живеейки на борда на плавателни съдове, които са ключови мишени."
Комбинация от фактори е оставила 331 моряци, включително руснаци и украинци, в капан на борда на корабите си. Инициативата за зърно позволява износ на зърно и други материали само от три от 18-те морски пристанища на Украйна. Корабите, които не са подходящи за превоз на зърно, нямат право да напускат, а около много от пристанищата на Украйна са пуснати мини, което така или иначе прави движението невъзможно.

Станете почитател на Класа