"Русия не вижда желание Западът да сътрудничи по Северен поток"

"Русия не вижда желание Западът да сътрудничи по Северен поток"
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.02.2023
  • Share:

Западните страни не показват никакво намерение да си сътрудничат с Русия по разследването на миналогодишните взривове, насочени срещу тръбопроводите „Северен поток" и „Северен поток 2", каза руският пратеник в ООН.
„Имаме сериозни причини да се съмняваме в ефективността, прозрачността и безпристрастността на разследванията, които се провеждат в рамките на някои национални юрисдикции. Не виждаме нашите партньори да проявяват желание да сътрудничат", каза руският постоянен представител в ООН Василий Небензя пред Съвета за сигурност на ООН във вторник.
Той отбеляза „Германия, Дания и Швеция игнорираха съобщенията, които министър-председателят на Русия Мишустин отправи към тях през октомври 2022 г. относно участието на съответните руски агенции и Газпром в разследванията, а съответните искания на Главния прокурор на Руската федерация получиха отказ."
„Тъй като говорим за престъпление, извършено с взривно устройство, което го прави обект на Международната конвенция за борба с бомбените терористични атентати от 15 декември 1997 г., очакваме всички държави, които имат отношение към инцидента, а именно САЩ, Норвегия, Дания и Швеция, да изпълнят задълженията си по този документ. Но ръководството на тези държави не показва или по-скоро няма политическа воля за това", каза руският дипломат.
„Националните разследвания на Германия, Дания и Швеция за саботажа на руските газопроводи "Северен поток" и "Северен поток 2" са насочени към защита на Съединените щати. Тези така наречени разследвания от скандинавските държави и Германия не само нямат прозрачност, но, и това вече стана ясно, имат за цел да прикрият следите и да оневинят големия американски брат. Не ни е позволено да участваме и всички наши молби се игнорират с арогантност", каза Василий Небензя, руският пратеник в ООН.
„При саботажа на „Северен поток" нито мотивът на престъплението, нито извършителите или методът будят съмнения", добави Небензя.
На 27 септември 2022 г. Nord Stream AG съобщи за безпрецедентни щети, настъпили предишния ден на три низа от морските газопроводи Северен поток 1 и Северен поток 2. На 26 септември шведски сеизмолози регистрираха две експлозии по трасетата на тръбопровода. Главната прокуратура на Русия започна наказателно дело по обвинения в международен тероризъм. На 8 февруари американският разследващ журналист Сиймор Херш публикува статия, в която се казва, цитирайки източници, че водолази от ВМС на САЩ са заложили взривни устройства под газопроводите Северен поток 1 и 2 под прикритието на учението BALTOPS през юни 2022 г., а норвежците са активирали бомбите три месеца по-късно. Според журналиста решението за провеждане на операцията е взето лично от президента на САЩ Джо Байдън след деветмесечни дискусии със специалисти по сигурността на Белия дом. Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адриен Уотсън каза в коментар за ТАСС, че разказът на Хърш е "напълно неверен и пълна измислица".

Станете почитател на Класа