Байдън разкри план в стил Тръмп за възпиране на мигрантите на границата с Мексико

Байдън разкри план в стил Тръмп за възпиране на мигрантите на границата с Мексико
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.02.2023
  • Share:

Съединените щати могат да забранят на десетки хиляди мигранти, пристигащи на границата между САЩ и Мексико, да поискат убежище съгласно предложение, разкрито във вторник, което би било най-мащабният опит на администрацията на Джо Байдън да възпре неразрешените преминавания.
Съгласно новите правила САЩ като цяло ще отказват убежище на мигранти, които се появяват на южната граница на САЩ, без първо да потърсят закрила в страна, през която са преминали, отразявайки опита на администрацията на Тръмп, който така и не влезе в сила, защото беше блокиран от съда.
Въпреки че мярката не е пълна забрана, тя налага строги ограничения върху убежището за хора от всякаква националност, с изключение на мексиканците, които не трябва да пътуват през трета страна, за да стигнат до САЩ.
„Предложеното правило установява опровержима презумпция за недопустимост на убежище за всеки, който минава през друга държава, за да стигне до границата на САЩ с Мексико, без първо да потърси закрила там. Ще се правят изключения за хора с остра нужда от спешна медицинска помощ, изложени на непосредствена и изключителна заплаха от тежки престъпления като убийство, изнасилване или отвличане, жертви на трафик на хора или други изключително наложителни обстоятелства. Децата, пътуващи сами, също ще бъдат освободени съгласно правилото", според съобщение във Федералния регистър.
Мярката, която беше публикувана онлайн във вторник, ще бъде подложена на обществено обсъждане за 30-дневен период, преди да може да бъде официално приета. Тя също ще бъде временна и ограничена до две години с възможност за удължаване.
Байдън първоначално обеща да възстанови достъпа до убежище, който беше ограничен при предшественика му Тръмп. Но защитници и някои колеги демократи го критикуваха, че все повече възприема ограниченията в стил Тръмп, докато се бори да се справи с рекордния брой пристигащи мигранти. Почти сигурно е, че мярката ще се изправи пред правни предизвикателства; Доналд Тръмп наложи подобна забрана през 2019 г., но федералният апелативен съд попречи тя да влезе в сила.
Администрацията на Байдън започна да обсъжда забраната и други мерки в стил Тръмп миналата година като начин за намаляване на незаконните пресичания, ако ограниченията от ерата на пандемията, позволяващи много мигранти да бъдат експулсирани обратно в Мексико, приключат. Администрацията продължава напред с по-строги правила за предоставяне на убежище, тъй като ограниченията, известни като дял 42, изглежда вероятно ще отпаднат на 11 май, когато извънредната ситуация за общественото здравеопазване Covid-19 приключи.
Министерствата на вътрешната сигурност и правосъдието твърдят, че растящият брой мигранти им оставя малък избор. Те очакват незаконните преминавания да се покачат до между 11 000 и 13 000 на ден, ако не се предприемат действия след края на дял 42, тъй като сред мигрантите и контрабандистите вече се разпространи очакването, че дял 42 е на път да приключи.
Байдън разшири Дял 42 през януари, за да експулсира допълнителни националности, като същевременно позволи на някои хора от тези страни да кандидатстват за законно влизане по въздух чрез хуманитарно условно освобождаване, ако имат спонсори от САЩ. Програмата за условно освобождаване за до 30 000 кубински, хаитянски, никарагуански и венецуелски мигранти месечно ще бъде един от законните пътища, които според администрацията ще позволят на търсещите убежище да заобиколят предложените ограничения.

Станете почитател на Класа