Голяма драма с военната и финансова помощ от Запада за Украйна

Голяма драма с военната и финансова помощ от Запада за Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.02.2023
  • Share:

Украйна е получила от 65% до 75% по-малко от тежките оръжия, обещани й от западните партньори.

 

 

Такива изчисления са направили анализатори от Института за световна икономика в Кил. Освен това, според анализатори, САЩ и ЕС досега са превели само половината от обещаната финансова помощ на Украйна, съобщава Дойче Веле, цитиран от "УНИАН".

Според анализаторите САЩ са лидер по оказана помощ за Украйна за почти година от началото на войната. Според оценките на института към средата на януари САЩ са отделили около 73,1 милиарда евро за подкрепа на Украйна, а Европейският съюз - 54,9 милиарда евро.

"Властите на САЩ задават темпото в подкрепата на Украйна. Нерешителността на европейските лидери през първите месеци на войната беше много забележимо, особено като се има предвид, че финансовите ресурси могат бързо да бъдат мобилизирани", казва Кристоф Требеш, ръководител на аналитичната група.

В доклада на института се посочва, че делът на хуманитарната помощ не се е увеличил значително за почти година на войната, но финансовата и военната подкрепа са се увеличили.

Анализаторите отбелязват, че през лятото на 2022 г. обещанията за доставки на оръжие за Украйна са намалели леко, а в края на годината подобни ангажименти бият рекорди.

Анализаторите отбелязват също, че не са включили в доклада обещанията за доставка на танкове на въоръжените сили на Украйна, тъй като към момента на подготовката на документа не е имало окончателни решения по този въпрос.

 

Станете почитател на Класа