Алтернатива за Германия спечели за първи път кметско място в Германия

Алтернатива за Германия спечели за първи път кметско място в Германия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.07.2023
  • Share:

 

Четиридесет и две годишният Ханес Лот постигна победа в град Рагун-Йесниц, който има 9000 жители и се намира в провинция Саксония-Анхалт, в източната част на страната

 

 

 

Крайнодясната германска партия Алтернатива за Германия преодоля нов етап на изборите, като спечели кметското място за първи път в германски град, предадоха световните агенции.
Четиридесет и две годишният Ханес Лот постигна победа в град Рагун-Йесниц, който има 9000 жители и се намира в провинция Саксония-Анхалт, в източната част на страната. Той печели 51,13% от гласовете. Срещу него се яви независим кандидат.

Преди точно една седмица същата партия постигна друга първа победа, след която ще оглави окръг Зонеберг в провинция Тюрингия, също в източната част на страната.

Новото постижение на Алтернатива за Германия се случва в момент, в който партията напредва в допитванията.  Според анкета, публикувана в "Билд", Алтернатива за Германия изпреварва социалдемократите на канцлера Олаф Шолц с 1 процент (20 процента спрямо 19 процента).
По време на последните парламентарни избори преди две години Алтернатива за Германия постигна 10,3 процента. Тя преобладава основно в Източна Германия, където има усещане, че районът е оставен на произвола на съдбата в сравнение със Западна Германия.

 
 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа