Русия: Спасихме 700 000 деца от конфликта в Украйна

Русия: Спасихме 700 000 деца от конфликта в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.07.2023
  • Share:

Според Григорий Карасин, ръководител на международната комисия в Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент, около 700 000 деца от конфликтните зони в Украйна са били спасени в Русия.

 

 

 

Това съобщава агенция "Ройтерс". В изявление в "Телеграм", Карасин посочва, че тези деца са намерили убежище в Русия, бягайки от бомбардировките и обстрелите в конфликтните райони в Украйна.

Москва защитава програмата си за довеждане на деца от Украйна на руска територия, като твърди, че целта ѝ е да предпази сираците и децата, оставени в зоната на конфликта. Въпреки това, Украйна настоява, че много деца са били незаконно депортирани, а Съединените щати отбелязват, че хиляди деца са били насилствено изведени от домовете си, цитира news.bg.

Голямата част от преместването се случи през първите месеци на войната, преди Украйна да започне своята контраофанзива за връщане на окупираните територии на изток и юг.

През март Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и руския комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова, обвинени във военни престъпления за незаконното депортиране на стотици деца от домове за деца от окупираните територии на Украйна.

Станете почитател на Класа