Идеологията е по-важна от парите: капитализмът полудя

Идеологията е по-важна от парите: капитализмът полудя
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.07.2023
  • Share:

Този на пръв поглед незначителен епизод се появи в руските медии в началото на април. Става въпрос за това, че имало такава - традиционно най-популярната в САЩ - марка бира, чийто маркетинг се поел от една истинска либералка, а тя е за приобщаване, ЛГБТ и прочее.

 

 

Тя измисли кампания в подкрепа на марката и направи рекламна партида бирени кутии с портрет на известна ЛГБТ-активист в чест на голямото национално събитие - годишнината от "прехода" на въпросния от мъж към жена. Между другото да добавим: портретът е отвратителен до краен предел.

И американците спряха да пият тази бира. На някои места абсолютно. Поне в републиканските щати.

Оттогава се оказа, че това не е единичен случай - всичко е много значимо и цяла Америка (и не само тя) следи тази история. В крайна сметка говорим за съдбата на известната корпорация, в която работят много хора и в същото време всички се интересуват до каква степен населението на тази страна е готово да целува краката на транссексуални хора и другите ЛГБТ хора. Това е след целуване на краката на чернокожите от движението “Черния живот има значение”.

Днес новините са следните: бойкотът на бирата продължава, тя престана да бъде най-популярната в Съединените щати, плъзна се на второ място (и се търкаля по-нататък). Тя загуби около една четвърт от предишните си продажби и пазарните анализатори мрачно прогнозират, че това ще бъде завинаги: продажбите, според всички предишни прецеденти, няма да се възстановят. Освен това те ще продължат да намаляват. На места на компанията ѝ се налага да си изкупува обратно бирата, да плаща допълнително на магазините.

Четвърт от пазарния дял за няколко месеца? Всъщност в историята на бизнеса - и не само в САЩ - е имало малко бедствия от такъв мащаб. Ясно е, че това е провал на жестоко агресивната кампания, наложена на хората, за превръщането на болните в модели на подражание. И тук идва известният икономист и публицист Джефри Тъкър, който поставя въпроса защо може да се случи това, каква е причината – в икономиката или в политиката? Наистина ли никой не можеше да се сети колко хора в страната мразят засилващия се култ към перверзията?

И дава три отговора, които показват всъщност всичко, което се случва със САЩ в момента.

Първият отговор е, че блокиранията, уж за да победят вируса, са довели до разорението на много малки и големи компании, включително притежателите на търговски марки. В същото време правителството подкрепи големия бизнес, който в крайна сметка изкупи всички малки предприятия заедно с техните продукти, световно известни и не толкова. Малка група холдинги с трилиони активи сега контролират до 80 процента от храните за цялата страна. И е ясно, че в такава ситуация никой не съжалява за малките загуби - монополистите имат по-големи игри.

Втората причина са банките. Корпорациите, особено тези, които не се интересуват от дребни проблеми като популярността на търговската марка, са силно зависими от гигантите на финансовия свят. А тези гиганти вече са политика, и то в световен мащаб. Това са много сенчестите и не много сенчести структури, които поръчват, между другото, поредната истерична кампания: била зелен преход, била прехода от жена към мъж и обратно - всичко, само и само хората да изчерпят силите си в тези фалшиви битки и да не бръмча по по-сериозни причини. Финансовите кръгове водят истинска битка от мащаба на Америка (и света) за реална власт и чисто търговските съображения за тях може да са на второ място.

И трето, казва Тъкър, те са просто задници - всичките онези мениджъри по продажбите и прочее управители. Те не разбират, че потребителят и вкусовете му имат значение. В края на краищата те биха могли по някакъв друг начин да покажат любовта си към транссексуалните хора без огромни продажби. Историята на американския бизнес е пълна с подобни грешки и няма да свърши добре.

Нека добавим към всичко: това се случва не само в САЩ. Идеологизирането на масата от процеси, протичащи в света, води не само до войни, но и до икономически провали. Но очевидно налагането на поредната бясна идеология на милиони хора изглежда жизненоважно за запазването на цялата структура като цяло, дори ако компаниите паднат на една страна и потребителите се разгневят. И всички ние трябва да разрешим сложната задача - да се опитаме да разгадаем марсианската логика на такива хора.

 

 

 

 

Дмитрий Косиров, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа