Владимир Путин показва пред Моди и Си, че все още е начело след бунта на Пригожин

Владимир Путин показва пред Моди и Си, че все още е начело след бунта на Пригожин
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.07.2023
  • Share:

Президентът Владимир Путин ще участва тази седмица в първата си многостранна среща на върха, откакто въоръжен бунт разтърси Русия, като част от рядка международна група, в която страната му все още се радва на подкрепа, пише АП.

 

 

Лидерите ще се съберат виртуално във вторник за среща на високо равнище на Шанхайската организация за сътрудничество, група за сигурност, основана от Русия и Китай, за да противодейства на западните съюзи от Източна Азия до Индийския океан.

Домакин на събитието тази година е Индия, която стана член през 2017 г. Това е най-новата възможност за премиера Нарендра Моди да демонстрира нарастващото глобално влияние на страната.

Досега групата се е съсредоточила върху задълбочаване на сигурността и икономическото сътрудничество, борбата с тероризма и трафика на наркотици, справянето с изменението на климата и ситуацията в Афганистан, след като талибаните поеха властта през 2021 г. Когато външните министри се срещнаха в Индия миналия месец, войната на Русия срещу Украйна едва ли е представена в техните публични забележки, но последствията за развиващите се страни върху сигурността на храните и горивата остават загриженост за групата, казват анализатори.

Форумът е по-важен от всякога за Москва, която иска да покаже, че Западът не е успял да я изолира. Групата включва четирите централноазиатски нации Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан, в регион, където руското влияние е дълбоко. Други включват Пакистан, който стана член през 2017 г. и Иран, който трябва да се присъедини във вторник. Беларус също е на линия за членство.

"Тази среща наистина е една от малкото възможности в световен мащаб, в които Путин може да демонстрира сила и доверие", каза Майкъл Кугелман, директор на Института за Южна Азия на Wilson Center.

Нито една от страните членки не е осъдила Русия в резолюциите на ООН, а вместо това е избрала да се въздържа. Китай изпрати пратеник да посредничи между Русия и Украйна, а Индия многократно е призовавала за мирно разрешаване на конфликта.

Лично за Путин срещата на върха представлява възможност да покаже, че контролира ситуацията след краткотрайния бунт на шефа на наемниците на Вагнер Евгений Пригожин.

"Путин ще иска да увери партньорите си, че все още е начело и да не остави никакво съмнение, че предизвикателствата пред неговото правителство са победени", каза Танви Мадан, старши сътрудник в института Брукингс.

Индия обяви през май, че срещата на върха ще се проведе онлайн, вместо лично, както миналата година в Самарканд, Узбекистан, където Путин позира за снимки и вечеря с други лидери.

Поне за Ню Делхи перспективата да приеме Путин и китайския лидер Си Дзинпин само две седмици след като Моди беше удостоен с помпозно държавно посещение от президента на САЩ Джо Байдън, не би била идеална.

След всички фанфари, които Моди получи от американските лидери при неотдавнашното си посещение, "щеше да е твърде рано (за Индия) да приветства китайски и руски лидери", каза Кугелман.

Връзката на Индия с Москва остава силна по време на войната; тя е натрупала рекордни количества руски суров петрол и разчита на Москва за 60% от отбранителната си техника. В същото време САЩ и техните съюзници агресивно ухажват Индия, която виждат като противотежест на нарастващите амбиции на Китай.

Ключов приоритет за Индия във форума е да балансира връзките си със Запада и Изтока, като страната е домакин и на срещата на върха на Групата на 20-те водещи икономики през септември. Това също е платформа за по-задълбочено ангажиране на Ню Делхи с Централна Азия.

"Индия хвали този вид външна политика, при която лавира с всички едновременно", каза Дерек Гросман, анализатор на Индо-Тихоокеанския регион в RAND Corporation.

Ню Делхи, казват наблюдатели, ще се стреми да осигури собствените си интереси на срещата на върха. Вероятно ще подчертае необходимостта от борба с това, което нарича "трансграничен тероризъм" - срещу Пакистан, когото Индия обвинява, че въоръжава и обучава бунтовници, борещи се за независимост на контролирания от Индия Кашмир или за интегрирането му в Пакистан, обвинение, което Исламабад отрича.

Може също така да подчертае необходимостта от зачитане на териториалната цялост и суверенитет - обвинение, често насочено към другия му съперник, Китай. Индия и Китай бяха заключени в интензивно тригодишно противопоставяне, включващо хиляди войници, разположени по протежение на спорната им граница в източния регион Ладак.

Анализатори казват, че Китай, който се стреми да се представи като глобална сила, се превръща в доминиращ играч във форуми като ШОС, където интересът към пълноправно членство от страни като Мианмар, Турция и Афганистан нарасна през последните години.

"Ограничението на ШОС е, че Китай и Русия се опитват да го превърнат в антизападна групировка, а това не се вписва в независимата външна политика на Индия", каза Мадан.

ШОС също може да се окаже предизвикателство за Вашингтон и неговите съюзници в дългосрочен план.

"За страните, които изпитват неудобство към Запада и тяхната външна политика, ШОС е добре дошла алтернатива, главно поради ролите, които играят Русия и Китай. ... Мисля, че това подчертава каква загриженост може да бъде тази група за редица западни столици, особено ако продължава да се разширява", каза Кугелман.

Станете почитател на Класа