Шефът на DEA призовава Китай и Мексико да помогнат за спиране на кризата с фентанила в САЩ

Шефът на DEA призовава Китай и Мексико да помогнат за спиране на кризата с фентанила в САЩ
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.07.2023
  • Share:

Шефът на Администрацията за борба с наркотиците Ан Милграм призова за по-нататъшно сътрудничество от Китай и Мексико в борбата срещу кризата с фентанила в САЩ.
В интервю с Чък Тод, водещ в NBC, Милграм каза, „Въпреки че DEA е готова да работи с всеки, който работи с нас, САЩ не са имали сътрудничеството, което искаме имаме от Китай, а мексиканското правителство също трябва да направи повече".
Докато САЩ се борят с влошаваща се криза с фентанила, най-малко от 2019 г. по-голямата част от нелегалния фентанил, влизащ в страната, е произведен в Мексико с помощта на китайски прекурсорни химикали.
В отговор на въпрос относно ролята на Китай заедно със САЩ в предотвратяването на производството на фентанил, Милграм каза: „Проведохме скорошни разговори с китайските власти, както в Пекин, така и във Вашингтон, говорейки за подобряване на сътрудничеството между правоприлагащите органи. През последната година не сме имали сътрудничеството, което искаме да имаме. И, разбира се, имаме офиси в Китайската народна република и в цяла Азия. Имаме 334 офиса по целия свят. Така че скорошните разговори според мен са много важни и сега трябва да видим дали можем да превърнем това в сътрудничество на правоприлагащите органи", добави тя.
Освен това Милграм призова мексиканското правителство да засили усилията си за правоприлагане заедно със САЩ, като каза: „Мисля, че на първо място, Съединените щати сега възприемат междуправителствен подход. И така през последните 12 месеца, ние разговаряхме с Министерството на финансите, с Държавния департамент и с други федерални правоприлагащи агенции. И заместник-главният прокурор е бил в Мексико, както и съветникът на президента по вътрешна сигурност. И всички те предават посланието колко важно и критично е това."
„Виждаме засилено сътрудничество с мексиканските правоприлагащи органи и армията. Но мисля, че не е достатъчно: не можем да позволим 110 000 американци да умрат. И ние трябва да направим всичко възможно, трябва да направим повече и Мексико трябва да направи повече", продължи Милграм.
Милграм каза също: "Независимо дали картелите ще са определени като чуждестранни терористични организации, това няма да промени настоящите ни власти. Така че ролята на DEA в победата над картелите ще бъде по същество същата". През април мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор написа писмо на китайския президент Си Дзинпин, призовавайки го да помогне за контролиране на доставките на фентанил.
Миналия месец Министерството на правосъдието повдигна наказателни обвинения срещу четири китайски компании за производство на химикали и осем лица по обвинения, че те незаконно са търгували с химикали, използвани за производството на мощния синтетичен опиоид.
„Само една от тези базирани в Китай химически компании изпрати повече от 200 килограма прекурсорни химикали, свързани с фентанил, в САЩ с цел производството на 50 килограма фентанил, количество, което може да съдържа достатъчно смъртоносни дози фентанил, за да убие 25 милиона американци", каза главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд.

Станете почитател на Класа