„Русия е отворена за политическото решение на украинския конфликт, но перспективите са слаби“

„Русия е отворена за политическото решение на украинския конфликт, но перспективите са слаби“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.07.2023
  • Share:

В интервю за руския всекидневник Известия Генадий Гатилов, постоянен представител на Русия в централата на ООН в Женева каза „Русия остава отворена за политическо и дипломатическо уреждане на украинската криза, но перспективите са слаби поради позицията на Киев и неговите западни куратори, които залагат на военно решение".
„Русия държи вратата отворена за политическо и дипломатическо разрешаване на кризата, но перспективите за този сценарий са доста слаби, тъй като Киев и неговите западни куратори продължават да залагат на използването на военна сила. Ние не споменаваме факта, че режимът в Киев законово забрани всички преговори с Москва", каза той.
Дипломатът отбеляза „Засега няма жизненоважни признаци, че ООН и нейният генерален секретар Антонио Гутериш могат да играят конструктивна роля в уреждането на конфликта. Усилията на ООН за Украйна са парализирани от нежеланието да се изслуша както нашата гледна точка, така и тази на която и да е друга страна. Всъщност тази организация, и преди всичко Общото събрание, беше превърнато от Запада в платформа за изразяване на необосновани обвинения срещу Русия и многократни спекулации в контекста на украинската криза", каза Гатилов.
В същото време, според дипломата, „Русия се отнася с уважение към всички усилия на страни, организации и лица в търсенето на възможни решения на украинската криза. Вече има много изказани предложения и инициативи по темата. Наскоро група африкански страни изразиха подобни идеи", каза той.
„Всичко това отразява нарастващото разбиране, че настоящите събития в Украйна представляват сериозна заплаха не само за регионалната, но и за глобалната сигурност. Въпреки това е необходима целенасочена работа с киевския режим и колективния Запад, за да се улесни мирното разрешаване на конфликта", отбеляза Гатилов.
„Украинската страна трябва да бъде убедена да прекрати военните действия и да седне на масата за преговори, а Западът трябва да спре да помпа Украйна с оръжия и да изпраща наемници там", добави Гатилов.

Станете почитател на Класа