Джанет Йелън ще посети Китай, за да изгради „здрави връзки“ с Пекин

Джанет Йелън ще посети Китай, за да изгради „здрави връзки“ с Пекин
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.07.2023
  • Share:

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън ще посети Пекин тази седмица, отбелязвайки второто посещение на служител на кабинета в Китай, откакто връзките между двете най-големи икономики в света се влошиха по-рано тази година.
Очаква се Йелън да обсъди с колегите си „как двете страни отговорно да управляват отношенията си, да комуникират директно относно проблемните области и да работят заедно за справяне с глобалните предизвикателства", се казва в изявление на Министерството на финансите.
Планираното пътуване на Йелън от 6 до 9 юли идва само седмици след като държавният секретар Антъни Блинкен се срещна с президента Си Дзинпин и външния министър Цин Ган в Пекин през юни.
Блинкен беше най-високопоставеният американски служител, посетил китайската столица от близо пет години, а Си тогава каза, че вижда напредък в обтегнатите отношения между Вашингтон и Пекин.
В Пекин Йелън ще обсъди как САЩ гледат на икономическите си отношения с Китай, каза високопоставен служител на Министерството на финансите. Тя ще се срещне с високопоставени китайски служители и водещи американски фирми, каза американският говорител, без да дава подробности.
„Докато САЩ се стремят да осигурят интересите на националната си сигурност и да защитят правата на човека, действията в този смисъл не са предназначени да получат икономическо предимство пред Китай", добави служителят.
Вашингтон също гледа към „здрави" връзки с Пекин и не се стреми да раздели икономиките, като същевременно преследва сътрудничество по спешни предизвикателства като изменението на климата и дълговите проблеми, каза американският служител.
„САЩ не очакват значителен пробив от това първоначално пътуване, но имат за цел да изградят по-дългосрочни канали за комуникация с Китай", добави служител на Министерството на финансите.
Посещението на Йелън би могло да рестартира стабилен модел на ангажираност на по-ниски нива, като САЩ са се променили от двусмисленост относно това доколко подкрепят „отделянето", към изрично възприемане на „стратегия за намаляване на риска". „Намаляването на риска означава фокусиране върху по-тесен набор от елементи, които имат стратегическо значение, опитвайки да се изградят огради около тези елементи, като се опитва да се поддържат сравнително стабилни икономически отношения между САЩ и Китай", каза експерт.
От страна на Пекин официалните лица „търсят конкретни стъпки, предприети от САЩ, които да покажат, че „отделянето" и сдържането на Китай не е крайната цел на Съединените щати", каза Уенди Кътлър, вицепрезидент на Института за политика на азиатското общество.
Администрацията на президента Джо Байдън обмисля програма за ограничаване на някои изходящи инвестиции от САЩ, включващи чувствителни технологии с ключови последици за националната сигурност – въпрос, който разгневи китайските служители.
Други възможни пречки включват изменения в китайския закон за борба с шпионажа, който наскоро разшири определението за шпионаж, като същевременно забрани трансфера на информация, свързана с националната сигурност – ход, който изплаши чуждестранния и местния бизнес.
Високопоставеният служител на Министерството на финансите каза пред репортери в неделя, че Вашингтон възнамерява да съобщи своите опасения относно закона.

Станете почитател на Класа