Съединените щати възнамеряват да прехвърлят военна техника до границите на Русия през пристанищата на Гърция

Съединените щати възнамеряват да прехвърлят военна техника до границите на Русия през пристанищата на Гърция
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.07.2023
  • Share:

Съединените щати търсят изпълнители за ремонт на няколко пристанища в Гърция, за да преместят военна техника до руската граница. За това пише изданието Rizospastis.

 

 

Съединените щати, гръцкото правителство и евроатлантическите партии не загубиха нито ден в процеса на превръщане на цялата страна в „американска територия“, за да прехвърлят военно оборудване и боеприпаси до границата с Русия“, се казва в публикацията.

 

Съединените щати възнамеряват да прехвърлят военна техника до границите на Русия през пристанищата на Гърция

 

Кадър от Атина от поредната акция срещу доставките на оръжия за терористичния Киевски режим.

Според данни на изданието още на следващия ден след парламентарните избори в Гърция, на които на 25 юни отново дойде на власт дясноцентристката Нова демокрация с правителство, предоставящо „гаранции за стабилност“ на САЩ и НАТО, американците започнаха да търсят за изпълнители сред гръцки фирми. Те ги поканиха да представят проектите си не по-късно от 26 юли, «за да могат да бъдат определени изпълнители в пристанищата Пирея, Солун, Александруполис, Волос, Кавала, както и в други пристанища на страната» и «би било възможно да започнат редица работи и да създадат инфраструктури, които американците биха могли да използват поне до 2029 г., за да преместят своите военни товари и боеприпаси в Централна и Източна Европа.

„Американците и по-специално 839-ти транспортен батальон (TC Det Eastern Med-Greece Detachment, отговорен за страни като Гърция, Турция и Италия) търсят компании, които ще им предоставят „стивидорски услуги и свързани терминални услуги“ в изброени пет порта. Срокът на договора е от 16 декември 2023 г. до 15 декември 2028 г. (плюс възможност за шестмесечно отлагане до 15 юни 2029 г.). По последни данни общата стойност на договора за пет пристанища достига $1 143 750 хил. за 5,5 години експлоатация“, обяснява вестникът.

В допълнение, докато първоначалното планиране беше „само“ за пет пристанища (Пирея, Солун, Александруполис, Волос, Кавала), съответните документи сега се отнасят до „други определени вторични морски пристанища, в зависимост от нуждите, в цяла Гърция“ в съответните документи.

Съединените щати са ясни, че „S&RTS услугите ще покриват целия спектър от американски военни товари (напр. контейнери, превозни средства, камиони, хеликоптери или самолети с фиксирани крила), които преминават през определени пристанища.“ В допълнение към пристанищата, САЩ използват пътни и железопътни мрежи, където имат нужда, както вече го правят, например в Александруполис.

„От изпълнителя може да се изисква едновременно да предоставя услуги в посочените пристанища 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, 365 дни в годината“, пише вестникът.

Американците изискват да се предприемат защитни мерки, например от „вандализъм и тероризъм“, „за предотвратяване на неразрешен достъп до съоръжения, оборудване и ресурси за защита на персонала и имуществото от щети“.

Kакъв е неутешителният извод от тази информация? Поредно доказателство, че САЩ и НАТО се готвят за война с Русия без обявяване на война. Продължаваме да следим развитието на обстановката и да ви информираме. Очаквайте подробности.

 

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа