Ръководителите на държавите от ШОС подписаха съвместна декларация- настъпва нова ера на многополюсен свят

Ръководителите на държавите от ШОС подписаха съвместна декларация- настъпва нова ера на многополюсен свят
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.07.2023
  • Share:

След заседанието на Съвета на държавните ръководители на ШОС членовете на организацията подписаха съвместна декларация.

 

 

След заседанието на Съвета на държавните ръководители на ШОС членовете на организацията подписаха съвместна декларация. В документа се посочва, че страните-членки на ШОС потвърждават, че асоциацията не е насочена срещу други страни и е отворена за широко сътрудничество.

 

Ръководителите на държавите от ШОС подписаха съвместна декларация- настъпва нова ера на многополюсен свят

 

 

В декларацията се отбелязва още, че ШОС се застъпва за зачитане на правото на народите на независим и демократичен избор на пътища за тяхното развитие. В същото време членовете на организацията призоваха за стриктно спазване на ДНЯО.

Лидерите на страните от ШОС смятат, че продоволствената и енергийната сигурност трябва да бъдат приоритет. Организацията също призова за съвместни усилия за борба срещу участието и вербуването на млади хора в терористични групи. Страните от организацията планират да засилят сътрудничеството в областта на здравеопазването и реагирането при извънредни ситуации.

В организацията 2024 г. е обявена за Година на екологията на ШОС. Държавните глави отбелязват важната роля на ООН в противодействието на заплахите в информационното пространство, а също така подчертават суверенното право на държавите да управляват интернет в своя национален сегмент.

Страните от ШОС ще блокират радикално и терористично съдържание в интернет. Организацията също така се застъпва за приобщаваща реформа на Световната търговска организация. Асоциацията смята, че намесата в делата на държави под предлог за борба с тероризма е недопустима.

Страните-членки на Шанхайската организация за сътрудничество възнамеряват да реализират програми за реабилитация и реинтеграция на радикално настроени хора в обществото. Страните от ШОС смятат, че Афганистан трябва да бъде неутрален и демократичен.

В декларацията се отбелязва, че светът е в процес на трансформационни промени и навлиза в нова ера на технологично развитие, предизвикателствата и заплахите стават все по-разрушителни. Държавите изразиха заинтересуваност към нарастващата заплаха от трафика на наркотици.

Организацията смята, че е необходимо да се засили ролята на жените и младежите в противодействието на радикализацията. Космосът, според членовете на организацията, трябва да бъде свободен от всякакви оръжия.

Държавите подкрепят интегрирането на национални цифрови технологии. Ръководителите на страните от ШОС отбелязват, че едностранните икономически санкции са несъвместими с международното право. Асоциацията се застъпва за увеличаване на интереса на страните към дела на националните валути в изчисленията.

Връзките между членовете на ШОС стават все по-силни и разнообразни, отбеляза Владимир Путин. Държавният глава на Русия приветства и Иран, който се присъедини към организацията. И подчерта колко е важно в сегашните условия съвместно да се стремим към формирането на справедлив, многополюсен световен ред:

„Считаме за важно всички членове на асоциацията да са единодушни в оценките си за ситуацията в световната политика, сигурност, социална и икономическите сфери.
В същото време нашата организация е твърдо ангажирана с формирането на един наистина справедлив и многополюсен световен ред, световен ред, основан на международното право, на общопризнатите принципи на взаимно уважително сътрудничество на суверенни държави с централната и координираща роля на Обединените нации. Сега всъщност срещу нас се води хибридна война, прилагат се нелегитимни антируски санкции в безпрецедентен мащаб. Бих искал да подчертая, че Русия устоява и ще устоява уверено на външен натиск, санкции и провокации и в настоящата ситуация страната ни продължава да се развива стабилно. Руският народ е консолидиран както никога досега. Солидарността и високата отговорност за съдбата на Отечеството бяха ясно демонстрирани от руските политически кръгове и цялото общество, като се обявиха на единен фронт срещу опита за въоръжен бунт. Използвам възможността да благодаря на моите колеги от страните от Шанхайската организация за сътрудничество, които изразиха подкрепа за действията на руското ръководство за защита на конституционния ред, живота и сигурността на гражданите. Ние го ценим високо. Възнамеряваме да задълбочим още повече връзките с членовете на Шанхайската организация и тези връзки стават все по-силни и многостранни.

 

0сдфгжж

 

Търговията на Русия с членовете на ШОС се е увеличила с 37% — Отбеляза Владимир Путин

«Използването на национални валути в разплащанията се разширява. Делът на руската валута надхвърли 40%», каза президентът на Руската Федерация в обръщение на срещата.

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа