Military Watch Magazine: В Украйна откриха «гробище» на американски БМП Bradley

Military Watch Magazine: В Украйна откриха «гробище» на американски БМП Bradley
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.07.2023
  • Share:

Пентагонът нарече БМП M2 Bradley «убийци на танкове» малко преди първите им доставки в Киев, пише MWM. Нивото на защита на бронята и жизнеспособността на тези бойни машини обаче се оказаха безполезни. Това доказват публикуваните в интернет кадри от тяхното «гробище» в Украйна.

Превод от Military Watch Magazine, САЩ:

 

 

Military Watch Magazine: В Украйна откриха "гробище" на американски БМП Bradley

 

 

Кадритe, разпространени от редица руски източници, показват няколко бойни машини на пехотата M2 Bradley, унищожени на фронтовата линия в Източна Украйна.

Съобщава се, че те са заснети близо до населеното място Работино в района на Запорожие, на около 50 километра източно от Днепър, и показват плътна група от четири изведени от строя и тежко повредени бойни машини на равен терен, като в далечината се виждат ударени украински танкове.

Пълният състав на бронираната група и средствата, с които е била унищожена, не се съобщават. Както западни, така и руски източници масово твърдят, че загубите на «Брадли», потвърдени от открити данни, наброяват десетки.

Първите снимки на разбити бронирани западни машини, заедно с немските танкове «Леопард 2А6» (Leopard 2A6), се появиха през юни и оттогава Вашингтон обеща на въоръжените сили на Украйна нови партиди за замяна на унищожените.

Малко преди първата доставка на машините през април, Пентагонът нарече «Брадли» „убиец на танкове“ и обеща „ниво на огнева мощ и броня, което ще даде на въоръжените сили предимство на бойното поле“.

Въпреки липсата на оръдия с голям калибър от типа на 120-мм гладкоцевно оръдие на танка «Абрамс» (M1 Abrams), «Брадли» имат някои противотанкови способности благодарение на специализираните ракети и снаряди с обеднен уран. Нивото на защита на бронята и оцеляването на този клас машини обаче е постоянно критикувано от самото му разработване.

САЩ произведоха голямо количество «Брадли»  през последното десетилетие на Студената война и продължиха да ги произвеждат до 1995 г., така че техният вътрешен запас наброява хиляди, а по-рано се предполагаше, че машините ще останат на склад, докато не бъдат бракувани.

Тъй като не се очаква значителен принос към боевете в приоритетната за Пентагона зона на Източна Азия, изчерпването на резервите на САЩ в подкрепа на въоръжените сили на Украйна няма да бъде значителна загуба.

Доколкото този вид клас отдавна е спрян, опетнената репутация на «Брадли» едва ли ще се отрази върху експортния профил на САЩ, за разлика от други оръжия като ракетните комплекси «Пейтриът», чиито загуби в Украйна се превърнаха в много по-чувствителен въпрос за Вашингтон.

Украйна се опита да компенсира много слабата защита на «Брадли» срещу противотанкови ракети с помощта на съветска динамична защита, но съвременните руски противотанкови ракети — например «Вихър-1» с въздушно базиране — е разработена специално за противодействие на такива форми на бронирана защита и нанесоха на украинската бронирана техника значителни щети.

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа