AgoraVox: Западът ще захвърли Зеленски на произвола на съдбата

AgoraVox: Западът ще захвърли Зеленски на произвола на съдбата
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.07.2023
  • Share:

След срещата на върха на НАТО във Вилнюс Владимир Зеленски публично разкритикува Запада за нежеланието му да приеме Украйна в алианса. САЩ и ЕС сдържаха раздразнението си, но само защото се готвят да оставят съюзника си на произвола на съдбата — той ги поставя в твърде трудно положение, пише AgoraVox.

 

 

Превод от AgoraVox, Франция:

 

AgoraVox: Западът ще захвърли Зеленски на произвола на съдбата

 

 

След срещата на върха на НАТО във Вилнюс украинските власти започнаха да се опасяват, че Западът ще ги изостави и ще им наложи преговори с Русия.

Исканията за въоръжение и критиките от страна на Киев дразнят съюзниците, преди всичко Вашингтон.

Според изданието Politico Северноатлантическият алианс е недоволен от президента на Украйна, още повече че в очите на САЩ и основните членове на НАТО контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна изглежда раздуто, но безрезултатно събитие.

Нима Вашингтон ще захвърли Киев на произвола на съдбата?

«Украинските официални лица, чиято реторика и действия се разминават, все повече се опасяват, че Западът в крайна сметка ще се опита да им наложи преговори с Русия. Оттук нарастващите и продължаващи искания за повече оръжия и боеприпаси, изтребители и ракети.

Украйна се тревожи, че нейните жертви, страдания и кръвопролития ще бъдат напразни», пише Politico.

И тъй като контранастъплението отслабва, тя се страхува, че Западът ще загуби търпение и в крайна сметка ще реши, че конфликтът не може да бъде спечелен само при условията на Киев.

Politico съобщава, че възмущението на Владимир Зеленски никак не се е харесало на британските и американски политици.

„Независимо дали ни харесва или не, хората искат да видят малко благодарност“, каза министърът на отбраната на Обединеното кралство Робърт Уолъс, коментирайки гнева на Владимир Зеленски, който не получи официална покана за членство в НАТО на срещата във Вилнюс.

Чиновникът отбеляза, че «преди година западните дипломати бяха раздразнени и казаха, че украинският президент трябва да смекчи пламъкът и исканията си, в противен случай рискува да предизвика обществен и политически резонанс».

Politico е удивено, че «раздразнението на Запада от Киев не е избухнало изляло на повърхността».

Най-важното е, че САЩ и Европа ще оставят Владимир Зеленски на произвола на съдбата.

Западните дипломати се опасяват, че с брутилните си искания украинският президент рискува да подкопае обществената подкрепа и единството на Стария континент, настоявайки още по-голяма икономическа война срещу Русия, поставяйки в неудобно положение европейските правителства, които не могат да доставят на съюзника си оръжие с желаната от него скорост.

Според англоезичните политически медии, „NBC News съобщи миналия юни, че Джо Байдън се е ядосал на Владимир Зеленски по време на телефонния им разговор, когато украинският лидер започнал да изброява цялата допълнителна подкрепа, от която се нуждае, след като президентът на САЩ обяви новия пакет от военна помощ от 1 милиард долара“.

„Оттогава поведението на украинския президент е все по-разочароващо за Запада, но досега за това не се говори открито.

„Владимир Зеленски не разбира напълно обществените настроения и колко бързо те могат да се променят в страните от Западна и Южна Европа, където семействата и бизнеса са загрижени за оцеляването си“, предупреждава Politico, посочвайки поскъпването на живота на европейците, причинено от енергийните санкции срещу Москва и рязкото увеличение на инфлацията в резултат на пандемията.

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа