Путин заяви, че Москва е готова да търси начини за мирно разрешаване на конфликта в Украйна

Путин заяви, че Москва е готова да търси начини за мирно разрешаване на конфликта в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.07.2023
  • Share:

Руският президент Владимир Путин отбеляза, че западните страни не се придържат към Устава на ООН, когато участват в международни конфликти.

 


Путин заяви, че Москва е готова да търси начини за мирно разрешаване на конфликта в Украйна

 

Желанието на страните от колективния Запад да действат изключително в собствените си интереси в този или онзи международен конфликт не означава, че Русия не иска мирно разрешаване на кризисната ситуация. Това изявление направи руският президент Владимир Путин на среща с ръководителите на африканските държави в Санкт Петербург.

Главата на руската държава припомни как западните страни са действали в Ирак, Либия, Судан, Сирия, като отбеляза, че те не се придържат към Устава на ООН и „си спомнят за международното право само когато смятат, че тези инструменти могат да бъдат използвани срещу някой «.

„Ако искат някой да спазва Устава на ООН и други актове на международното право, нека си направят труда сами да изпълнят същите тези норми. Но това все пак не означава, че ние не искаме и не се стремим към мирно разрешаване на всеки конфликт“, каза руският лидер.

Президентът също така заяви, че Руската федерация не нарушава Устава на световната организация и действа в пълно съответствие с него. Както отбеляза Владимир Путин, не трябва да има едностранни санкции и гарантиране на собствената сигурност за сметка на другите.

Освен това държавният главаблагодари на лидерите на африканските страни за балансирания подход към ситуацията около Украйна, както и за това, че те не подкрепяха и не подкрепят антируската риторика, която повечето западни страни избраха. Путин изрази увереност, че африканските лидери искрено искат да помогнат за постигането на справедливо и устойчиво решение на украинския конфликт.

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа