САЩ не канят лидера на Хонконг Джон Лий на срещата на АТИС в Сан Франциско

САЩ не канят лидера на Хонконг Джон Лий на срещата на АТИС в Сан Франциско
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.07.2023
  • Share:

Съединените щати няма да поканят главния изпълнителен шеф на Хонконг да посети Сан Франциско по време на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество АТИС през ноември. Джон Лий, висшият служител на Хонконг, беше поставен под санкции на САЩ през 2020 г. заради ролята си в прилагането на това, което Вашингтон смята за „драконовски" Закон за националната сигурност, когато беше секретар по сигурността на града.
Държавният департамент е уведомил членовете на Конгреса, че Лий няма да бъде поканен, след като Washington Post съобщи за решението.
През юни група законодатели, включително републиканския сенатор Марко Рубио, изпратиха писмо до Държавния департамент, призовавайки го да се забрани на Лий да влиза в САЩ.
Рубио каза в Twitter „Това е правилното решение, дори ако решението отне повече време, отколкото трябваше. Приемането на санкциониран нарушител на правата на човека, който репресира жителите на Хонконг, не е правилно", пише Рубио.
В обявяването си за Лий през 2020 г. Министерството на финансите на САЩ заяви „Той е участвал в принуждаването, арестуването, задържането или лишаването от свобода на хора в китайския автономен град, протестирали срещу закона за националната сигурност".
Говорител на Държавния департамент каза „Участието на всички делегации в събитията на АТИС ще бъде в съответствие със законите и разпоредбите на САЩ и въз основа на духа и принципите на организацията. Ще работим с Хонг Конг, Китай, за да осигурим подходящо участие в Сан Франциско", каза говорителят, добавяйки, че президентът на САЩ Джо Байдън е започнал да изпраща покани за събитието.
„Посолството на Китай във Вашингтон изрази твърдото противопоставяне на Пекин на решението на САЩ. Това нарушава правилата на АТИС и ангажиментите, поети от САЩ", каза говорителят на посолството Лю Пенгу.
Срещата на върха на лидерите на АТИС се разглежда като възможно място, където Байдън да проведе двустранни разговори с китайския президент Си Дзинпин, тъй като двете страни се стремят да стабилизират проблемните си отношения.

Станете почитател на Класа