Топлината на угаснал вулкан може да отоплява холандски домове

Топлината на угаснал вулкан може да отоплява холандски домове
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.07.2023
  • Share:

Холандия може да е известна с вятърните мелници, но Инзе Салверда не е фен на вятърните турбини, разпространяващи се в страната. Той вярва, че устойчива енергия може да се генерира и под земята, като се използва остатъчна топлина от вулкана Зюидвал дълбоко под Wadden Sea.
„Започна като луда идея. Тези големи вятърни турбини оказват голям натиск върху нашия ландшафт, но когато няма вятър, имаме проблем. Имам опит в света на петрола и газа, знаех, че има няколко вулкана и повишена температура отива към брега." каза Салверда, член на борда на обществената инициатива Stichting Ontwikkeling Geothermie Friesland (Stogef).
Историята на Холандия в добива на газ означава, че тя разполага с огромни количества подземни данни. „Открихме, че има слой от порест камък, приятен и топъл, около 90C, така че би било идея да използваме геотермалната енергия. Искаме да я вземем в свои ръце и да работим с местната власт. Точно като храната, ние се нуждаем от енергия, да бъде надеждна, достъпна и да не се комерсиализира. И това е цялата идея" каза той.
Използвайки геотермална „дублетна" техника, водата може да се изпомпва от земята в производствен кладенец и топлината да се извлича в топлообменник, преди водата да се инжектира отново чрез инжекционен кладенец.
Обществената енергийна компания Energie Beheer Nederland вярва, че 25% от холандското търсене на топлина в крайна сметка може да бъде задоволено от геотермална енергия. Има вече 26 работещи проекта за невулканична геотермална енергия, за отопление на оранжерии между Хага и Ротердам, както и национален проект за картографиране и планове за удвояване на геотермалното производство до 2030 г.
Фил Вардън, професор по енергийна геомеханика в Техническия университет в Делфт, ръководи научната програма за геотермален проект с дълбочина 2,5 км сондажи в Делфт за отопление на университетския кампус плюс еквивалента на 10 000 къщи. „Вулканът както изглежда е повишил температурата на местно ниво. Можете да видите това на температурни карти, интерполирани от сондажни проекти. Не толкова добро е способността на водата да тече – има резервоар с относително ограничена дебелина", каза той.
Energiewerkplaats Fryslân, мрежа от професионалисти, подкрепяща местни енергийни инициативи, публикува „първоначално проучване" на потенциала на 500-метрови или 3-километрови дълбоки структури плюс система за централно отопление, с обща прогнозна цена между 143 и 188 милиона евро. Йоханес Ланкестър, ръководителят на проекта, е положителен, дори ако ще трябва местната област да събере 30% от общата сума. „Технически това със сигурност е много постижимо. Топлината е налице, но ние искаме собственост като общност. На фризийски наричаме това MienskipsEnergie [енергия на общността]", каза той.
Местният съвет на Югозападна Фризия иска да създаде тази обществена отоплителна мрежа и да развие повече алтернативни енергийни източници, като апелира за помощ от правителството и Европа. „Около 2027 г. се надяваме да направим сондажи за геотермална топлина за Bolsward. Геотермалната енергия е добър допълнителен източник в желания енергиен микс" каза говорител на съвета.
Въпреки това холандският минен регулатор разглежда внимателно минните рискове, в резултат на скандала около земетресенията, причинени от добива на газ в Гронинген. Негов говорител каза, че „се знае твърде малко за инициативата, за да се оценят рисковете".
Диана Тронко, главен изпълнителен директор на Inco-Drilling и съветник на проекта, вярва, че той има потенциал. „Има някои случаи като в Гронинген, където хората се страхуват от сондиране, но предимството на геотермалната енергия е, че ако пробиете два кладенеца, един за извличане на вода и един за инжектиране обратно, ще има баланс", каза тя.

Станете почитател на Класа