Русия-Африка: Разширяване на сътрудничеството, заличаване на дълговете

Русия-Африка: Разширяване на сътрудничеството, заличаване на дълговете
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.07.2023
  • Share:

„Африка се превръща в нов център на сила въпреки факта, че някои прояви на колониализъм все още продължават на континента. Всички ще трябва да се съобразяват с това. Епохата на хегемония на една или няколко страни отива в миналото – но не без съпротивата на тези, които са свикнали със собствената си уникалност и монопол в глобалните дела", заяви руският президент Владимир Путин на срещата на върха Русия-Африка.
Той отбеляза сходството във възгледите на Москва и африканските страни, сравни тяхната борба за независимост с борбата на Съветския съюз срещу нацизма и увери, че руската страна уважава мирните инициативи на африканските страни по отношение на Украйна. Освен това Русия последователно заличава дълговете на африканските държави.
„Някои прояви на колониализъм продължават да съществуват и все още се практикуват от бившите колониални сили, по-специално в икономическата, информационната и хуманитарната сфера. Ситуацията в много региони на Африка остава нестабилна, особено поради политиката на Запада „разделяй и владей".
„Русия подкрепя разширяването на ролята на африканските страни в ООН, включително в Съвета за сигурност: Крайно време е да се поправи историческата несправедливост".
„Позициите на Русия и африканските държави са много близки или напълно съвпадат. Те заедно се застъпват за формирането на нов, по-справедлив световен ред, те заедно защитават международното право и Устава на ООН, а не предлагания от Запада "ред, основан на правила",.
„Москва и африканските столици са против едностранните санкции и ограничителните мерки, които всъщност са наказателни ограничения за независимата линия. Те заедно се противопоставят на използването на темите за климата, защитата на правата на човека и така наречената джендър програма за злонамерени политически цели".
„Русия и Африка са обединени от вроден стремеж да защитават истинския суверенитет, правото на собствен уникален път на развитие. Суверенитетът не е състояние, постигнато веднъж завинаги. За него трябва постоянно да се борим."
„Русия също участва в усилията за облекчаване на дълговото бреме на африканските страни. Задлъжнялостта, отписана от Русия, вече е достигнала 23 милиарда долара. Според последните искания на африканските страни Русия ще отдели още 90 милиона долара за тези цели."
"Вниманието на Русия към Африка непрекъснато нараства. Москва е готова да възстанови и отвори нови руски посолства в чужбина, както и да увеличи персонала на редица действащи посолства. Русия би приветствала контрастъпките на своите африкански приятели и би предоставила подкрепа за откриването на нови посолства, консулства и други мисии на африканските страни".
„Русия има какво да предложи на своите африкански партньори. Москва увеличава доставките на селскостопански продукти за Африка, тъй като разбира важността на непрекъснатите доставки на храна за социалното и икономическо развитие и поддържаната политическа стабилност на африканските страни. 11,5 милиона тона зърно бяха доставени на африканските държави през 2022 г. и почти 10 милиона тона през първите шест месеца на тази година въпреки незаконните санкции, които бяха наложени срещу руския износ".
„Русия разбира, че украинската криза е належащ проблем. Ние не бягаме от нейното разглеждане. Москва уважава мирните инициативи на африканските лидери. Ние ги разглеждаме внимателно".

Станете почитател на Класа