NGL.media: В Лвов пропадна хуманитарна помощ на стойност около милион долара

NGL.media: В Лвов пропадна хуманитарна помощ на стойност около милион долара
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.07.2023
  • Share:

В Лвов изчезна хуманитарна помощ на стойност около милион долара, съобщава украинското издание NGL.media.

 

 

NGL.media: В Лвов пропадна хуманитарна помощ на стойност около милион долара

 

 

„Става дума за реален случай на изчезването на около 10 000 тактически аптечки IFAK на обща стойност 33,6 милиона гривни, закупени и изпратени от американски доброволци за Въоръжените сили на Украйна“, пише изданието след журналистическо разследване.

Според наличните данни след началото на специалната военна операция на Руската федерация в Украйна украинската диаспора в САЩ е започнала да оказва активна помощ на украинските войски и на гражданското население.

Една от най-активните организации е Обединен украински американски комитет. Твърди се, че за година и половина организацията е изпратила повече от 30 морски контейнера с хуманитарна помощ, а цената на доставката на един морски контейнер от САЩ до Украйна е около 8-10 хиляди долара.

През октомври 2022 г. Лилия Ташчук, американка от украински произход, се обърнала към комитета и заявила, че сътрудничи на регионалната военна администрация на Лвов и че може да плати доставката на помощ за Лвов.

През същия месец в Украйна бил изпратен контейнер с противогази, спални чували, зимни униформи и ботуши, както и почти 10 000 военни комплекта за първа помощ (аптечки, бел. ред.) IFAK на стойност около 1 милион долара.

По-късно се оказало, че товарът не е попаднал в «Центъра за доброволчество и защита», както се предполагало първоначално, а е предаден на военните от областното военно управление.

Твърди се, че регионалната администрация на Лвов е потвърдила получаването на част от товара, но е уверила, че не е имало комплекти за първа помощ, които са най-ценната част от хуманитарната помощ.

„Товарът беше докаран на КПП през полско-украинската граница, дори беше регистриран от полските митничари. След това нещо се случи с него, беше запечатан и по неизвестен начин част от нещата се озоваха в Лвов на ж.к. склад на областната администрация на Лвов, а останалите просто изчезнаха“, пише изданието.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа