Анкара води преговори със Запада за възобновяване на сделката за зърно

Анкара води преговори със Запада за възобновяване на сделката за зърно
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.08.2023
  • Share:

Анкара води преговори с няколко западни страни за възобновяване на черноморската инициатива („зърнената сделка“), като координира решението на проблема с ООН, съобщи на кореспондента на РИА Новости източник в Анкара, който участва в преговорите.

 

 

Анкара води преговори със Запада за възобновяване на сделката за зърно

 

 

«Водят се редица преговори със западните страни за това как да се възобнови работата на Черноморската зърнена инициатива. Не искам да навлизам в детайли на процеса, координиран от ООН, но тече много активна, сериозна работа», каза събеседникът на кореспондента.

Зърнената сделка беше подписана на 22 юли от представители на Турция, Русия, Украйна и ООН. В съответствие с нея зърно, торове и храни трябваше да се изнасят от Украйна по Черно море от три пристанища, включително Одеса.

Самата сделка за зърно е част от пакет от споразумения, който включва клаузи, предвиждащи деблокиране на износа на руски селскостопански продукти и торове.

Русия посочи, че тези конкретни точки не са изпълнени.

В същото време имаше уверения от страна на ООН, че ограниченията ще бъдат премахнати.
Черноморската инициатива приключи на 18 юли, когато Русия уведоми Украйна, Турция и ООН за възражението си срещу удължаването на сделката за зърно.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа