Русия може да бъде озаптена в сриването на украинската енергетика. Но кой ще натисне спирачката?

Русия може да бъде озаптена в сриването на украинската енергетика. Но кой ще натисне спирачката?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.04.2024
  • Share:

Русия целенасочено унищожава енергетиката на Украйна, което вероятно е път към нова офанзива на Москва. Може ли Украйна да остане без противовъздушна отбрана и авиация?

 

 

Рано сутринта на 11 април Русия си е избрала за основна цел в Украйна енергийната инфраструктура на страната, съобщи министърът на енергетиката на Украйна Герман Халушченко. Атакувани са производствени мощности и преносни системи в Харковска, Запорожка, Лвовска и Киевска област.

Тези удари не са нещо ново, те са част от руската стратегия в последните седмици.

Сегашните съобщения идват на фона на натиск на Русия в Донбас, блокираната военна помощ за Украйна в Конгреса на САЩ и неспособността на страните от ЕС да произвеждат бързо муниции и оръжия.

"Повече от 40 ракети и около 40 бойни дрона. Някои от ракетите и Шахедите бяха свалени. За съжаление, само част", написа президентът на Украйна Володимир Зеленски в Телеграм, определяйки като "подла" последната атака.

Само в четвъртък са унищожени поне два теца - един в Киевска област, който е най-големият в страната, и един в Харков.

 

Според публикация на The Wall Street Journal с нанасянето на удари по украинския енергиен сектор Русия полага основите на нова офанзива.

Целта е да се изтощи украинската противовъздушна отбрана и да се отклонят ресурсите на украинската армия от фронтовата линия. Последните нападения срещу енергийни обекти са насочени не само към повреждане на мрежите, но и към съоръженията за производство на електроенергия. Ударите стават все по-прецизни и концентрирани, отбелязва изданието.

 

Ситуацията на фронта

 

В момента руската армия увеличава натиска си върху фронта в Донбас и бомбардировките си с тежки авиобомби върху граничния град Харков, който е втори по големина в Украйна. С увеличаване на броя на войниците, макар и бавно, руската армия успява да завладее малко нови територии, като най-голямата превзета земя беше тази на Авдиивка.

Така изглежда накратко ситуацията на фронта в Украйна в последните седмици.

 

 

 

 

 

 

 

Превръщането на стари руски авиационни бомби в планиращи такива увеличава обсега на бомбардировачите с 40 км, и намалява риска от свалянето им. Тази модернизация, както и липсата на артилерийски снаряди са сочени за главните фактори за руското преимущество в момента.

Зеленски, както и други високопоставени украински политици и военни многократно са споменавали от какво точно се нуждае Украйна, за да обърне съотношението на силите. Това са:

Артилерийски боеприпаси, тъй като в момента Русия печели артилерийската война.

Системи за противовъздушна отбрана (ПВО) от всякакъв тип. Най-желани са системите "Пейтриът", тъй като успяват да свалят както щурмови Су-34, летящи на разстояние почти 160 км, така и ракети на над 200 км. Оказа се, че "Пейтриът" успяват да прихванат дори свръзвуковия “Кинжал”, който президентът на Русия Владимир Путин представя като неуязвим.

Изтребители F-16, Грипен или други модерни, които могат да се борят с руските самолети Су и МиГ, за да ги държат далеч от границите и линията на фронта.

 

Зеленски настоя за ПВО и подаде ръка на Тръмп

 

Президентът Володимир Зеленски в четвъртък отново призова съюзниците на Украйна да предоставят повече системи за противовъздушна отбрана след последните удари по енергийната инфраструктура.

"Основната задача засега е да положим всички усилия за укрепване на нашата система за противовъздушна отбрана, да отговорим на спешните нужди на украинските отбранителни сили и да консолидираме международната подкрепа, за да можем да преодолеем руския терор", написа Зеленски в X при пристигането си във Вилнюс за срещата на върха на Инициативата "Три морета" на 11 април.

Образно казано, Зеленски подаде ръка на кандидата за президент на САЩ от републиканците Доналд Тръмп. Той направи това в интервю за CNN, дадено по време на икономическия форум в Делфи.

Тръмп многократно е повтарял, че ако той е президент, войната между Русия и Украйна ще спре.

Зеленски каза, че "с удоволствие" би изслушал идеите на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за прекратяване на войната в Украйна. Думите му идват, след като Тръмп беше цитиран да казва нещо притеснително за Киев - че ако бъде избран, ще окаже натиск върху Украйна за мирно споразумение с Русия, при което Киев ще отстъпи територия.

"На първо място тези сигнали бяха в определени медийни платформи. Не съм чул това директно от Тръмп", каза Зеленски. По-рано, пред германския вестник "Билд" Зеленски каза, че е поканил Тръмп в Украйна, "за да види всичко със собствените си очи и да си направи изводите". Той каза, че Тръмп е изразил частен интерес да приеме поканата да посети Украйна.

"Не е осъществен никакъв контакт от страна на Зеленски, а президентът Тръмп заяви, че не би било уместно той да отиде в Украйна в момента, тъй като не е върховен главнокомандващ", коментираха от предизборния щаб на Тръмп пред CNN.

 

“Нека бъдем реалисти, а не песимисти."

 

На въпрос за дългото чакане на Украйна за западно оръжие и отстъплението на украинските сили Зеленски каза, че ситуацията в източните райони на Украйна "вече се стабилизира".

"Виждаме как БВП на страната се увеличава, защото морският коридор работи. Не бих гледал на ситуацията като вас", продължи той. "Ние сме във война и врагът е сериозен, но нека бъдем реалисти, а не песимисти."

Той добави: "След като имаме оръжия и конкретни стъпки от партньорите на Путин, ще пречупим гръбнака на Путин." По време на изказването си Зеленски посочи подновеното използване на въздушни бомби от страна на Русия като един от основните "залози" на Москва за обръщане на хода на войната.

Сега Русия започва да удря Харков с въздушни бомби. “Това са специални управляеми бомби, които унищожават всичко в радиус от стотици метри", обясни Зеленски и нарече това "последен ефективен залог на Путин в тази война". "Той си мисли, че тези бомби ще бъдат достатъчни и че техните траектории в крайна сметка ще унищожат нашата енергетика, хвърляйки Украйна в тъмнина," каза Зеленски.

Само ден по-рано Зеленски звучеше по-песимистично. Той каза, че Украйна "ще загуби войната", ако Конгресът на САЩ не одобри военна помощ, която да й помогне да се противопостави на руската инвазия.

"Важно е да се обърна специално към Конгреса: ако Конгресът не помогне на Украйна, Украйна ще загуби войната", заяви Зеленски в неделя по време на видео среща на украинската група за набиране на средства UNITED24, цитиран от CNN.

 

Помощ на хоризонта

 

Републиканците блокираха в Конгреса даването на военна помощ за 60 млрд. долара, но в последните седмици има знаци, че помощта може да бъде одобрена или да бъде оформена като заем, който после може да бъде опростен.

Във вторник дойде новината, че САЩ ще продадат на Украйна оборудване на стойност до 138 милиона долара за поддръжка и надграждане на нейните системи за противовъздушна отбрана HAWK.

Първите доставки на 800 000 артилерийски снаряда, които бяха “открити” от президента на Чехия в страни извън ЕС и бяха закупени от страни от Съюза, може да стигнат до Украйна още през април, въпреки че първоначално бяха планирани за юни. В пикови дни украинската и руската артилерия изстрелваха по около 12 000 снаряда.

Страните от ЕС се споразумяха да предоставят 5 млрд. евро за допълнителна военна помощ на Украйна преди месец.

Първите шест F-16 трябва да започнат да летят в Украйна през юни, като до края на 2024 г. те надали ще бъдат повече от 10. Броят им може да бъде удвоен до 2025 г., ако бъдат обучени достатъчно пилоти.

 

 

 

Георги А. Ангелов

 

Станете почитател на Класа